Sezgin Baran Korkmaz, erişim engeli kararlarını nasıl aldırıyordu?

...

   ABD’nin talebiyle Avusturya’da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz’ı, Hürriyet gazetesinde Okur Temsilcisi olduğum sırada kendisiyle ilgili birbiri ardına gelen erişim engellemesi kararlarıyla tanımıştım.

    2018 yılındaki erişim engeli kararlarını bana hatırlatan, Sözcü yazarı Aytunç Erkin, “Adalet Bakan Yardımcısı SBK hakkında konuşmalı” başlıklı yazısı oldu. Erkin yazısının sonunda şu soruyu yöneltiyordu:

   “14 Nisan 2021’de ‘kara para aklamayı’ tespit eden başsavcılık 6 Kasım ve 17 Kasım 2020’de Sezgin Baran Korkmaz’ın mallarına tedbiri ve yurtdışı yasağını nasıl kaldırdı? Çünkü ABD’deki ilk iddianame 2018, genişletilmiş iddianame 2019’da olmasına rağmen.”

     Son derece yerinde bir soru. Yargı nasıl oldu da Sezgin Baran Korkmaz hakkında ABD’deki suçlamaları görmezden gelebildi?  Hatta Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki “kara para akladığı” suçlamaları, ABD yargısının gündemine girmekle kalmamış, Türkiye kamuoyuna da yansımıştı. Kingston Kardeşlerin Türkiye’ye kaçarken yakalanmaları ve sonraki gelişmeler medyada birçok haber ve yazılara konu olmuştu.  

   Bilebildiğim kadarıyla ilk haber, Razi Canikligil imzasıyla 3 Eylül 2018 tarihinde Hürriyet’te yayımlanan “Jet vurguna kelepçe” başlıklı haberdi. Bu haberin ardından Hürriyet’te Ahmet Hakan ve Yalçın Bayer’in köşelerinde Sezgin Baran Korkmaz hakkında yazılar yayımlandı. Özellikle de Yalçın Bayer günlerce sürdürdü bu konuyu.

   Ama Sezgin Baran Korkmaz, her seferinde Bakırköy Sulh Ceza Hakimliklerinden erişim engellemesi kararları çıkarmayı başardı.

   Bir süre sonra da Sezgin Baran Korkmaz’ın baskıları sonuç verdi ve Hürriyet’te bu konudaki yazılar kesildi.

SBK’nın engellemelerini her hafta yayımladım

      O dönemde Okur Temsilcisi olarak, Sulh Ceza Hakimlikleri’nin verdiği erişim engelleme kararlarını sansür olarak değerlendiriyor; ilgili yazılar yayından kaldırılsa bile bu sansürün kayda geçmesi için kendi köşemde her hafta bu kararları listeliyordum.

  Hürriyet’te her pazartesi günü yayımlanan Okur Temsilcisi köşesinde “Haftanın Engellenenleri” bölümünde o hafta Hürriyet’te engellenen haberlerin listesine yer veriyordum.

    Sezgin Baran Korkmaz’ın aldırdığı erişim engellemesi kararlarını da yayımlamıştım. Aytunç Erkin’in Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili yargı kararlarını sorgulayan yazısının ardından Okur Temsilcisi yazılarıma baktım. 10 Eylül-1 Ekim 2018 tarihleri arasında dört kez yazmışım Sezgin Baran Korkmaz’ın erişim engellemesi kararlarını.

   Hürriyet’ten tam dokuz haber ve yazıya engelleme getirilmiş; yine Sezgin Baran Korkmaz hakkında farklı medya kuruluşlarında yayımlanan 48 link engellenmiş.

    Sezgin Baran Korkmaz’ın erişim engeli getirdiği bu haber ve yazıların kısa özetlerini ve Okur Temsilcisi köşesinin “Haftanın engellenenleri” bölümünde bu konuda yazdığım duyuruları, bu konudaki araştırmalara katkıda olacağı düşüncesiyle altta sunuyorum.

    Hürriyet Okur Temsilcisi köşesinde üçyıl önce yayımlanan bu yazıları hatırlattıktan sonra -Aytunç Erkin’in yargı ile ilgili sorusuna- ben de bir soru eklemek istiyorum; Nasıl oluyor da Bakırköy Sulh Ceza Hakimlikleri, Sezgin Baran Korkmaz’ın erişim engellemesi isteklerini hiç ikiletmeden kabul ediyordu?

     Faruk BİLDİRİCİ / 22 Haziran 2021

HÜRRİYET OKUR TEMSİLCİSİ/ HAFTANIN ENGELLENENLERİ BÖLÜMÜNDEN HATIRLATMA…

ERİŞİM ENGELİ 1

Haftanın Engellenenleri: Bakırköy 6.Sulh Ceza Hakimliği, Bora Jet Havacılık ve Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatının haberin yayımlandığı 3 Eylül günü yaptığı başvuru üzerine “Jet vurguna kelepçe” haberine “şirketin ticari itibarını etkileyecek mahiyette olduğu, haber niteliği taşımadığı gibi yapılan yayınlarda kamu yararı bulunmadığı” gerekçesiyle erişim engeli getirdi.  (10 Eylül 2018)

Engellenen yazının özeti:

“Jet vurguna kelepçe” (Razi Canikligil / 3 Eylül 2018) ABD’yi 511 milyon dolar dolandırmakla suçlanan Kingston kardeşler, Los Angeles’tan Türkiye’ye kaçmaya çalışırken yakalandı. Kayıplara karışan ortakları Dermen’in ise Türkiye’ye kaçtığı düşünülüyor. Kingston kardeşler ve Dermen’in 2 yıl önce Borajet’in satışının finansmanında rol oynadığı iddia ediliyor. Jacop Kingston hakkında 85. Dermen hakkında 20 yıl hapis istenen iddianamede, Jacop Kingston’un kısa süre önce Türkiye’de dev bir malikane satın aldığı, ayrıca değeri 650 milyon doları bulan bir oteli satın almak için girişimlerde bulunduğuda belirtildi.  

ERİŞİM ENGELİ 2

Haftanın Engellenenleri: Bakırköy Sulh Ceza Hakimliği, Sezgin Baran Korkmaz’ın başvurusu üzerine Yalçın Bayer’in “Tutuklanan üç ABD’linin Türkiye bağlantıları” yazısı ile bu konudaki haberlere erişim engeli getirdi. (17 Eylül 2018)

Engellenen yazının özeti:

“Tutuklanan üç ABD’linin Türkiye bağlantıları” (Yalçın Bayer / 7 Eylül 2018) Amerika’da tutuklanan Lev Aslan Dermen (Levon Termendzhyan) ve Amerikalı ortakları Jacop ve Isaiah Kingston kardeşlerin, Amerikan maliyesini 511 milyon dolar dolandırdıktan sonra özel bir uçakla Türkiye’ye kaçma planları yaparken yakalanmaları dünyada büyük yankı uyandırdı.

Bora Jet’in alımından önce Lev Aslan Dermen’in Pensilvanya’da Fetullah Gülen ile görüştüğü haberi 16 Kasım 2017 tarihli köşemizde yer almıştı.

ABD Başsavcılığı Bürosu ‘para babaları’ Kingston kardeşlerin tutuklu kalmasını savunurken, Utah’a dağılmış yaklaşık 7 bin üyeden oluşan bir grup olan Kingston ailesinin çok eşli evliliği savunan tarikat üyesi (Mormon) oldukları da öğrenildi.

Kingston’ın Türkiye’de şirketleri bulunduğu belirtiliyor.

ERİŞİM ENGELİ 3

Haftanın Engellenenleri: Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği, Sezgin Baran Korkmaz’ın başvurusu üzerine Ahmet Hakan’ın, “Ey Türk savcısı! Birinci vazifen!” ve “Sezgin Baran Korkmaz’a cevabımdır” yazıları ile Yalçın Bayer’in “ABD Adalet Bakanlığı ne diyor?” başlıklı yazısının da bulunduğu toplam 51 linke erişimi, “Borajet’in ticari itibarını zedelediği” gerekçesiyle engelledi. (24 Eylül 2018)

Engellenen yazıların özeti:

“Ey Türk savcısı! Birinci vazifen!” (Ahmet Hakan / 6 Eylül 2018) Olayı ilk Hürriyet muhabiri Raci Canikligil yazdı. Yalçın Bayer iki gündür devam ettiriyor. ABD medyasında konu büyütülmüş durumda!

Ey Türk savcısı! Birinci vazifen bu olayı mercek altına alıp söz konusu kişilerin Türkiye’deki yasadışı işlemlerini, kara para aklayıp aklamadıklarını, ABD maliyesini dolandırdıkları öne sürülen bu adamların neden soluğu Türkiye’de almak istediklerini falan araştırmaktır.  Olayın Türkiye için ‘İkinci Reza vakası’ olması, ancak senin etkin mücadelenle önlenecektir!

“ABD Adalet Bakanlığı ne diyor?” (Yalçın Bayer / 6 Eylül 2018) Gazetemiz New York muhabiri Razi Canikligil pazartesi günü çıkan “Jet gibi kaçamadılar” başlıklı haberiyle sansasyon yarattı, bizde gerçekleşecek bir dolandırıcılık olayının gün yüzüne çıkmasına neden oldu...

Nitekim, biz 16.11.2017 tarihinde köşemizde ‘2. Zarrab Vakası mı?’ başlıklı yazımızda bu hususları ayrıntı ile anlatmış olmakla birlikte Türkiye’de bağlantılı oldukları şirket tarafından yapılan talep sonucu Sulh Ceza Hâkimliği tarafından bu habere ‘erişimi engelleme kararı’ verilmişti. Aslında bu yazı Amerika’da gerçekleşen ve bir ayağı Türkiye’de olan dolandırıcılık iddialarının Türk adli makamları tarafından araştırılması için çok önemli bir sacayağı oluşturacaktı. Nitekim bu yazı büyük ilgi görmüş, sosyal medya üzerinden yüzlerce kez paylaşılmış ve kamuoyu nezdinde merak uyandırmıştı.

“Sezgin Baran Korkmaz’a cevabımdır” (Ahmet Hakan / 14 Eylül 2018) Ben bu konuyla ilgili olarak ‘Ey Türk Savcısı! Birinci Vazifen! Başlıklı bir yazı kaleme aldım.

Bunun üzerine Borajet’in sahibi SBK Holding’in Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, uzun upuzun bir yazılı açıklama yaptı kamuoyuna. Korkmaz, uzun açıklamasında… İddialarla ilgili olarak Borajet’in eski sahibi Yalçın Ayaslı’yı sorumlu tutuyor ki Ayaslı’yı hayatımda ne gördüm ne tanıdım. Oysa benim söylediğim şey gayet net, gayet basit, gayet açık. ‘SBK Holding’in ilgisi var’ demiyorum. İlgisi varsa araştırılsın diyorum.”

ERİŞİM ENGELİ 4

Haftanın Engellenenleri: Bakırköy 5. Sulh Ceza Hakimliği, Sezgin Baran Korkmaz’ın “asılsız ve yalan haberler yapıldığı, ticari itibarına ve saygınlığına zarar verildiği” gerekçesiyle yaptığı başvuruyu kabul ederek, Yalçın Bayer’in, “Beni iki kez tutuklattılar THK’nın 36 bağış binası satılmış”, “THK’nın Laleli tayyare evlerine büyük kumpas”, “Kingston kardeşlerin tutukluluğu sürecek rahip Brunsonla ilginç bağlantılar” başlıklı yazıları ile Razi Canikligil’in “Dermen’in kefalet başvurusu reddedildi” haberine erişim engeli getirdi. (1 Ekim 2018)

Engellenen yazıların özeti:

Kingston kardeşlerin tutukluluğu sürecek, rahip Brunsonla ilginç bağlantılar (Yalçın Bayer / 26 Eylül 2018) Amerika’da, Türkiye’ye 134 milyon dolar getirdikleri iddia edilen Utah eyaletinden Kingston (Jacob ve Isaiah) kardeşler ile Lev Aslan Dermen (diğer adıyla Levon Termenciyan) Los Angeles’ta yargılanmaya başladılar. 21 Eylül’deki duruşma ile ilgili haber fox13now.com sitesinde yayınlandı. Kingston kardeşler, ABD hükümetini milyonlarca dolarlık vergi iadesi almak için dolandırmak suçundan yargılanıyor.

Kara para aklamakla suçlanan Lev Aslan Dermen iddiaları reddediyor.

İddialar arasında bu kişilerin Türkiye’de Mega Varlık şirketi üzerinden Yeni Yüzyıl Üniversitesi’ni, Bodrum’daki Kervansaray otelini, Borajet’i, aralarında Münir Şahin firmasının da olduğu bazı ilaç, tekstil, mobilya fabrikalarını satın aldıkları da var. İddialarda adı geçen Kamil Feridun Özkaraman’ın Mega Varlık’ın ve Yeni Yüzyıl’ın yönetim kurulu üyesi olduğu, Borajet ve Bodrum Kervansaray otelinin müdürlüğünün dışında, Sezgin Baran Korkmaz (SBK) Holding yönetim kurulu üyeliğini de yürüttüğü belgelerde belirtiliyor.

“THK’nın Laleli tayyare evlerine büyük kumpas” (27 Eylül 2018/ Yalçın Bayer) Amerika’da Ermeni kökenli işadamlarıyla Türkiye’ye karapara aktarırken Amerikan maliyesini 511 milyon dolar dolandırmaktan Amerikan yargısının önüne düşen Sezgin Baran Korkmaz’la ilgili dosyalar ortaya dökülmeye başlandı.

İlkokul mezunu olan Korkmaz’ın ilişkileri bir sır yumağı halinde. Yargıya yapılan suç duyurusundaki iddialar şaşırtıcı boyutta...

Özetlersek, Türk Hava Kurumu’nun üzerinde oynanan, onun Laleli’deki ‘Tayyare Otelleri’ diye bilinen gayrimenkulünü ele geçirme oyunları... Başrollerde ise Sezgin Baran Korkmaz ile 2015’de Türk Hava Kurumu Genel Başkanlığı’na gelen Kürşat Atılgan... Gözaltı ve tutuklamaların arkasında devlet gücünü kullanıyorlar. Mağdur ise Keskin Holding AŞ’nin sahibi R.E.K...

Beni iki kez tutuklattılar (Yalçın Bayer/ 28 Eylül 2018) THK’nın Laleli’deki otelini 55 yıllığına aylık 346 bin dolara kiralayan işadamı R.E.K konuşuyor: “Yargı kararıyla isim ve soyadını üç kez değiştiren, ilkokul mezunu Sezgin Baran Korkmaz ile THK Genel Başkanı pilot Kürşat Atılgan, elimden oteli almak için beni iki kez suç uydurması ile tutuklattılar.

Kamuoyunda itibarımı zedelediler. Bu kişiler, Amerika’da yaşayan ve şimdi tutuklu olan Ermeni kökenli Jacop-Isaiah Kingston kardeşler ile Lev Aslan Dermen’le bir olup 600 milyon dolarlık oteli elimden almak istiyorlar. Bu konudaki kayıtlar Amerikan Adalet Bakanlığı’nda mevcut...