RUS KADINLARI NEDEN AŞAĞILIYORSUNUZ?

...

RUS KADINLARINI NEDEN AŞAĞILIYORSUNUZ?

Mahmut Hakveren adlı okurumuz, 30 Haziran’da çıkan “Rus kadınlar bedenini sermaye olarak görüyor” başlıklı haberi eleştirdi. Hakveren, insan hakları konusunda duyarlı bir okur olarak habere çok kızmıştı:

“Haberin ilk cümlesi şöyle; ‘Rusya’nın önde gelen haftalık dergilerinden Ogonyok, ilginç bir araştırmanın sonuçlarını yayınlayarak Rusya’daki kadınların yüzde 60 oranında günümüzde bedenlerini sermaye olarak görmeye başladıkları gerçeğini ortaya koydu.’

Bir paragraflık cümlenin mantığının sakatlığından söz edecek değilim. Ancak ‘gerçeğini ortaya koydu’ ifadesine dikkat buyurunuz lütfen. Demek ki, siz Hürriyet gazetesi olarak veya biz ülke olarak, ‘Rus kadınların bedenlerini sermaye olarak gördüklerine dair bir bilgiye sahibiz ve bunu zaten ‘gerçek’ olarak kabul ediyoruz. Bu ‘gerçeğe’ nereden ulaştığınızı sorabilir miyim acaba? Bir halkın kadınlarını aşağılama hakkını nereden buluyorsunuz?”

Okur haklı. Haberin ilk cümlesindeki yaklaşım son derece vahim bir önyargının izlerini taşıyor. Üstelik bu önyargı, -hangi ölçeklerle yapıldığı, ne kastedildiği belli olmayan bir araştırmaya dayanarak- gerçekmiş gibi sunuluyor. Sonuçta okuyucuya, Rus kadınlarının, bedenlerini satmayı normal gördükleri izlenimi veriliyor. Böyle haber yazdıktan sonra Türkiye’ye gelen Rus kadınlarına artık “Nataşa” demeseniz kaç yazar? Görüldüğü gibi, o ismi yazmadan da onlarla ilgili aşağılayıcı imajlar üretiliyor zaten.