Yeter artık milyon dolarlık tarihi İncil ve Tevrat ele geçirmeyin: Bu yıl 24'ü buldu

...

Bu nasıl bir zenginliktir, memleketin her yanından tarihi ve el yazması İncil ve Tevrat fışkırıyor! Polis ve jandarma habire 3-5 bin yıllık ve milyonlarca dolar değerinde el yazması İncil ve Tevrat buluyor; medya da bu haberleri yayımlayıp duruyor.

    Epeydir dikkatimi çeken bu haberleri internetten taramaya kalktım, baktım polis ve jandarma ekipleri son yıllarda tahminimden çok daha fazla “tarihi” Tevrat ve İncil ele geçirmişler! Ben de sadece bu yıl içerisinde ele geçirilen el yazması Tevrat ve İncil haberlerini inceledim. Arada kaçırdıklarım olabilir ama bulduklarım da hiç az değil; Ocak ayından bu yana memleketin çeşitli kent ve beldelerinde ele geçirilen “tarihi” Tevrat ve İncil sayısı 24’e ulaşmış!

    Tabii arada “ceylan derisine elle yazılmış tarihi Kuran” haberlerine de rastladım ama sayıca çok az bunlar. Meraklısı için bu yıl içinde “ele geçirilen tarihi İncil ve Tevrat” haberlerini yazının altında özetledim.

    Önce açıklama sonra inceleme

     Hemen tüm medya kuruluşlarında yayımlanan ve genellikle ajans kaynaklı olan bu haberler birbirine benziyor. Hepsi de “tarihi eser kaçakçılığı” yapanlara operasyon düzenleyen polis veya jandarmanın açıklamalarını içeriyor.

     Oysa polis ve jandarmanın açıklamaları, operasyonlarda gözaltına alınan kişilerin ifadelerine dayanıyor. Yakalanan kişiler, satmaya çalıştıkları kitapların “tarihi Tevrat ya da İncil olduğunu ve değerinin milyonlarca doları bulduğunu” söylüyorsa güvenlik güçleri de hemen bu bilgilerle açıklama yapıyor.  

   Medya mensupları da bu açıklamaları haber yaparken, yetkililerin açıklaması olduğu için kontrol etmeye gerek duymuyorlar. Haber yayımlandıktan sonra da milyonlarca dolar değerinde olduğu söylenen Tevrat veya İncil’in akıbetini izlemiyorlar. Haberler yazıldığıyla kalıyor, bu haberleri okuyan ve izleyenler de birkaç bin yıllık Tevrat veya İncil bulunduğu bilgisiyle baş başa kalıyor.

     Asıl amaç dolandırıcılık

     Halbuki bu operasyonlarda “ele geçirilen” Tevrat ve İncil benzeri kitaplar, açıklamadan sonra “incelenmek üzere” o ildeki Müze Müdürlüğü’ne ya da Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne gönderiliyor. Oradaki uzmanlar inceliyor; hemen hepsi de sahte çıkıyor bu kitapların.

     Örneğin, Anadolu Ajansı 21 Ekim’de “Gaziantep’te ceylan derisi üzerine İbranice yazılmış ve 1 milyon dolar değer biçilen tarihi İncil ele geçirildiği” haberini servise koydu. Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nün açıklamasına dayanan bu haber, onlarca medya kuruluşunda yayımlandı. Emniyet Müdürlüğü, haberlerin yayımlanmasından sonra “ele geçirilen tarihi İncil”i Müze Müdürlüğü’ne gönderdi.

      Tarihi İncil’in peşine sadece Gaziantep27 gazetesinden Ökkeş Özekşi düştü. Müze yöneticileriyle de görüşerek, “tarihi İncil” denilen kitabın, 21 sayfalık bir fotokopi olduğunu, içindeki fotoğrafların Google ile taranarak internetten alınmış olduğunu” ortaya çıkardı. Kısacası, polislerin ele geçirdiği kitap, tarihi ve milyon dolarlık kutsal kitap değil, bir dolandırıcılık ürünüydü!

    Esin kaynağı Harry Potter

    Mesele şu, Irak ve Suriye’deki savaşlardan sonra oralardaki müzelerden çalınan kimi eserler, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine kaçırıldı. Bir süre sonra da tarihi eser kaçakçılığının yerini, “tarihi eser dolandırıcılığı” aldı.

    Pablo Picasso, Joan Miro gibi ünlü ressamların tablolarıyla, tarihi İncil veya Tevrat sattığını söyleyen dolandırıcılar ortaya çıktı. Polis ve jandarmanın zaman zaman yakaladıkları da işte bu. Hiçbir değeri olmayan kopya tablolar ya da derilere yazılıp eski görünüm verilen metinler, o dolandırıcıların insanları kandırmak için kullandıkları malzemeler.

    Aslında biraz dikkat edilse bu kitapların sahte olduğu hemen anlaşılabilir. 1 Mayıs 2020’de Şalom dergisinde Riva Hayim imzasıyla çıkan “Dikkat antik Tevrat çıkabilir!” başlıklı mizahi yazıda söz konusu bazı kitapların çok acemice hazırlandığına dikkat çekiliyor; “Zaten haberlerde geçen ve Tevrat olduğu iddia edilen kitapların fotoğraflarına dikkatlice bakarsanız, bu işlerin Harry Potter Hogwards cadılık ve büyücülük okulu kitaplarından esinlendiğini fark edersiniz” deniyordu.

    Güvenlik güçleri de önce uzmanlara sorup, sonra açıklama yapsa ortada milyonlarca dolarlık tarihi ve kutsal kitap olmadığını anlarlar. O zaman da “tarihi eser kaçakçılığı” operasyonu değil, basit bir dolandırıcılık operasyonu olduğuna dair açıklamalar yaparlar.

    Gazeteciler inanarak mı yazıyor?

    Tabii böyle bir durumda medya da “tarihi İncil veya Tevrat ele geçirildiği” değil de “tarihi İncil veya Tevrat denilen metinlerle dolandırıcılık yapıldığı” haberi yayımlar. İnsanlar yanıltılmamış olur.

   Elbette güvenlik güçleri incelemeden açıklama yapıyor ve açıklamaları gerçeği yansıtmıyor diye gazetecilerin mesleki sorumluluğu ortadan kalkmıyor. Aslında nereden gelirse gelsin her açıklamanın kontrol edilmesi gerekir.

  Şaşırtıcı olan, yıllardır memleketin her yanında onlarca sahte tarihi İncil ve Tevrat bulunmasına rağmen gazetecilerin şüphelenmemesi ve bu haberleri yazmaya devam etmeleri. Bakalım daha ne kadar devam edecekler tarihi İncil ve Tevrat haberlerine?

    Benim merak ettiğim acaba bu haberleri yazarken kendileri inanıyor mu? İnanıyorlarsa da kötü gazetecilik, inanmıyorlarsa da…

Faruk BİLDİRİCİ / 24 Aralık 2020

    Meraklısına bu yıl bulunan tarihi Tevrat ve İncil haberlerinden özetler:

Bu yıl içerisinde “ele geçirilen” kutsal kitaplar Tevrat ve İnciller hakkındaki haberleri, bu basmakalıp tavrın görülebilmesi için kısaca özetleyeyim:

·       Muğla'da ele geçirildi! Tam 3500 yıllık altın varaklı Tevrat...

İl Jandarma Komutanlığı’nın Muğla’nın Seydikemer ilçesinde ele geçirdiği el yazması Tevrat’tan sonra Emniyet Müdürlüğü KOM ekipleri de altın varaklı ceylan derisine elle yazılan 3500 yıllık Tevrat ele geçirdi. (Hürriyet / Yeni Şafak/ 19 Aralık 2020)

·       Eskişehir'de ele geçirilen el yazması İncil, Barnabas İncili i?

Eskişehir'de tarihi eser niteliğindeki bin yıllık el yazması İncil’i satmak isteyen 6 şüpheli, alıcı kılığındaki jandarma ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı. Tarihi ve el yazması olması tahrif edilmemiş Barnabas İncili’ni akla getirdi. (Takvim 11 Aralık 2020)

·       Bin yıllık altın varaklı Tevrat ele geçirildi! Değeri 300 bin euro

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde, ceylan derisi üzerine yazılmış altın varaklı bin yıllık Tevrat'ı satmaya çalışan 2 kişi, jandarma sivil istihbarat ekiplerince yakalandı. (Milliyet / 1 Aralık 2020)

·       Kocaeli’de 7 adet tarihi İncil ve Tevrat ele geçirildi

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde jandarma ekiplerinin tarihi eser kaçakçılığı ile mücadele kapsamında düzenlediği operasyonda bir araçta yapılan aramalarda 7 adet tarihi İncil ve Tevrat ele geçirildi. Olayla ilgili 4 kişi gözaltına alındı. (23 Kasım 2020/ Milliyet)

·       Niğde’de el yazması Tevrat ele geçirildi

Niğde'de bir otomobilde yapılan aramalarda, tarihi olduğu değerlendirilen el yazması İbranice Tevrat, deri üzerine yazılı ferman bulundu. (Habertürk / 4 Kasım 2020)

·       Gaziantep'te ceylan derisi üzerine İbranice yazılmış tarihi İncil ele geçirildi

Gaziantep'te, Halep’te yağmalanan müzeden çalındığı tespit edilen, 1 milyon doların üzerinde değer biçilen ceylan derisine İbranice yazılmış İncil ele geçirildi. 3 kişi gözaltına alındı. (AA / 21 Ekim 2020

·       Kocaeli'de 3 milyon TL’lik tarihi eser kaçakçılığını jandarma önledi

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde; Tevrat olduğu değerlendirilen 6 adet tarihi deri kitap, 1 adet tunç testi ve 15 adet tarihi objeyi 3 milyon TL’ye satmaya çalışan şahıs jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla ele geçirildi. Olayla ilgili 5 kişi gözaltına alındı. (Sabah/ 17 Eylül 2020)

·       Yozgat'ta 2 el yazması İncil ele geçirildi

Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde düzenlenen operasyonda, tarihi eser niteliği taşıdığı belirtilen iki el yazması İncil ele geçirildi. (AA/Beyaz Gazete / 20 Ağustos 2020)

·       Edirne'de ayakkabı kutusundan 500 yıllık el yazması iki İncil çıktı

Edirne'de jandarma operasyonunda, bir aracın bagajındaki ayakkabı kutusu içerisinde yaklaşık 500 yıllık olduğu değerlendirilen 2 adet el yazması İncil ele geçirildi. (Sabah / 12 Mayıs 2020)

·       Bursa'da 2 bin 300 yıllık Tevrat ele geçirildi: 4 gözaltı

Bursa İnegöl’de, alıcı kılığına giren jandarma ekipleri, 2300 yıllık ve değerinin 600 bin dolar olduğu tahmin edilen Tevrat'ı satmaya çalışan 1 kişiyi suçüstü yakaladı. (haberler.com / 3 Nisan 2020)

·       Bursa’da tarihi Tevrat ele geçirildi: 1 gözaltı

Bursa’da, polis ekiplerinin operasyonunda, 2,5 milyon dolar değerinde olduğu değerlendirilen ceylan derisi üzerine İbranice yazılı Tevrat ele geçirildi, 1 kişi gözaltına alındı. (CNN Türk/27 Ocak 2020)