YAYIMLANMAYAN SÖYLEŞİNİN ÖYKÜSÜ

...

Kimi internet siteleri ve gazetelerde “Hürriyet bu röportajı yaptı ama yayınlayamadı” başlıklarını görünce konuyu araştırdım. Önce olayın Yazı İşleri’nden ve söyleşiyi yapan arkadaştan dinlediğim öyküsünü aktarayım.

Donanma Komutanı iken istifa ederek emekliye ayrılan Oramiral Nusret Güner ile Hürriyet adına Toygun Atilla söyleşi yapmış. Atilla, dört saatlik söyleşiyi deşifre ederek hazırladığı metni “kontrol etmesi” amacıyla Güner’e göndermiş. Atilla, düzeltmeleri yaptıktan sonra söyleşiyi 27 Ekim’de geçmiş.

Yazı İşleri, söyleşiyi ilginç bulup, yayımlamaya karar vermiş. Ama “geniş bir sayfa ayrılabilen bir gün” beklenmiş, sonra da “gündemdeki yoğunluk nedeniyle söyleşi yayımlanamamış”.

Aradan 10 gün geçmesine rağmen söyleşinin çıkmamasına sinirlenen Güner, söyleşinin metnini 6 Kasım’da Twitter’dan açıkladı. Tweetine koyduğu notla da Hürriyet’i suçladı:

“Hürriyet ile yaptığım, ancak yayınlanmayan ‘Deniz Kuvvetlerinin düşürülmüş olduğu durum’ hakkındaki söyleşim 25 Ekim.” https://docs.google.com/document/d/1FIz_VQ9UZQ_RZEFPyt27K5MB2O8i2AlgGCgEudpRB7o/edit?pli=1”

İşte bu tweetin ardından “Hürriyet’in yayımlayamadığı söyleşi” haberleri çıktı çeşitli yerlerde. Bu gelişmeler üzerine konuyu Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu’na da sordum; o da Yazı İşleri’nin söyleşiyi yayımlamama kararı olmadığını ifade etti. Sonra da bir noktayı vurguladı:

“Hürriyet, Ergenekon ve Balyoz gibi kamuoyu nezdinde derin tartışmalar yaratan büyük davalarda tutuklu ve hükümlülerin söz hakkına en fazla saygı gösteren gazeteler arasındadır.”

Hürriyet yönetiminin, Nusret Güner söyleşisinin akıbeti ile ilgili editoryal yaklaşımı bu...