SİYASİ HABERLERDE DENGE

...

Her hafta Salı günü, Meclis’te büyük bir hareketlilik yaşanır. Bütün partilerin grupları toplanır, parti liderleri görüşlerini açıklar. O gün televizyonlar gün boyu bu söylevlerin haberlerini verir, ertesi gün de gazeteler. BDP’nin grup toplantısı haberleriyle ilgili olarak Kaan Tunç adlı okurdan eleştiri geldi:

"Gazetenizin BDP’ye karşı izlediği ayrımcı tutumun farkında mısınız? Hadi BDP’nin açıklamalarını geçtim, grup toplantısı haberlerini bile vermiyorsunuz. Açın gazetenize bakın, bu yıl içinde kaç grup toplantısı haberi çıktı gazetenizde? Gazetecilik, haber değeri gibi gerekçelerden bahsetmeyin.

Zaten Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasını haber yapmamanız da manidardı. Kapatılmasını haber yapmadığınız bir gazetenin kapatma kararının kaldırılmasını niye haber yaptınız acaba? Sevgili Hürriyetçiler, gazetecilik değil bu yaptığınız. Çifte standart uyguluyorsunuz."

Hürriyet arşivine girip, çarşamba günlerini taradım. Gördüğüm manzara, okurun haklı olduğunu ortaya koyuyordu. Yasama döneminin başladığı Ekim ayından bugüne kadar geçen yaklaşık altı ayda sadece dört grup toplantısı haberi çıkmıştı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın grup konuşmaları 5 Ekim’de "Başbakan haddini bilsin diye sokakta olacağız", 12 Ekim’de "Senin gibi devleti tanımıyoruz", 7 Aralık’ta "Sıra ekonomik soykırımda" ve 25 Ocak’ta "Sarkozy tencere sen de kapağı" başlıklarıyla verilmişti.

Özgür Gündem’in kapatılmasıyla ilgili haberin verilmeyip, açılması haberinin 31 Mart’ta birinci sayfadan duyurulduğu da doğruydu. Oysa basın özgürlüğü, gazetecilerin taraf olması ve ayrım gözetmeksizin savunması gereken bir ilke.

AKP, CHP ve MHP Grup haberleri aksatmadan her hafta yayımlanırken BDP haberlerinin gazeteye yansımaması habercilik açısından bir soruna işaret ediyor. Meclis’teki bir partiyle ilgili gelişmeleri görmezden gelmek, o partinin temsil ettiği kitleye de uzak durmak anlamına gelir. Gazeteler, partiler arasında bir denge gözetmek ve bütün partilere karşı eşit mesafede durmak zorundadır.

Ayrıca bir partiyle ilgili gelişmeleri öğrenmek, o partiden olmayan hatta karşısında olan insanların da hakkıdır. Biz gazetecilerin görevi de o insanların karar alma süreçlerine yardımcı olacak bilgi sunmaktır.

Okura yanıt

Hürriyet Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, BDP grup haberleriyle ilgili okur eleştirisine şu yanıtı verdi:

"Okurun eleştirisine saygı gösteriyorum. Hürriyet yazı işleri her partinin etkinliğine ve açıklamalarına ön yargısız yaklaşmakta ve sayfalarında yer vermektedir. Futbol taraftarlığında olduğu gibi siyasi parti taraftarları da kendi partilerinin ihmal edildiğini ileri sürerler ve hep kendilerine yer vermemizi isterler. Günün olayları ve gazetedeki o günün haber alanları, değerlendirmeleri ve haber seçimini etkilemektedir. "