RAKILI FOTOĞRAF

...

Bu tweet haber olana değin fazla insan farketmemişti. Yarım saat kadar sonra, önce bazı haber siteleri, ardından da Fanatik gazetesi “Galatasaray’da Selçuk İnan rakı içerken görüntülendi” ve Hürriyet internet de “Selçuk İnan fena yakalandı! Rakı” başlığıyla haber yapınca başladı tepkiler. Selçuk İnan rakı içtiği için değil, bu şekilde haber yapıldığı için o fotoğraf aniden sosyal medyanın en çok konuşulan konusu haline geldi.

Habere yönelik tepkiler birkaç gün sürdü; çok sayıda okur, Hürriyet’in haberini eleştirdi. İtirazlar daha çok “yakalandı” sözcüğüne odaklanmıştı. Örneğin, Berkhan Ç. Karaduman, “Yakalandı ne demek? Nasıl bir yanlış yaptı?” diyordu. Durul Üçer: “Alkol almak ne zamandan beri suç oldu?” yazıyordu. Bazı okurlar da Selçuk İnan’ın rakı içmesinin onun “özel hayatı” olduğunu ve haber yapılamayacağını savunuyordu.

Okur Temsilcisi (Ombudsman) olarak hemen belirteyim, Selçuk İnan’ın yemeğe gitmesi elbette haberdir. Bilindiği gibi, ünlülerin özel hayat alanı dardır ve hele de kamuya açık alanlarda yapıp ettiklerinin haber olması doğaldır. Mesele haber olması değil nasıl haber yapıldığı. Üzerinde durmamız, tartışmamız ve ders almamız gereken yanı bu.

Belki gözlerden kaçmıştır, Selçuk İnan’ın o yemeğiyle ilgili Kelebek’te de haber çıktı. Sayit Durmaz imzalı haberin başlığı “Yemekte maç izledi” şeklindeydi. Restorandan çıkarken çekilen fotoğrafın altına, ailesiyle yemek yediği, soruları yanıtlamadığı yazılmıştı. Alışıldık bir magazin haberiydi. Kelebek’te haber olmasının şaşırtıcı yanı da yok. Çünkü artık futbolcular sadece spor değil magazin sayfalarının da gözdeleri arasında.

İnternette, Spor Arena bölümünde yayımlanan “Selçuk İnan fena yakalandı! Rakı…” başlığı ve haberi ise problemli. Son yıllarda içki içilmesi ve hayat tarzı konusundaki dayatmalara karşı bir duyarlılık geliştiği malum. Gazeteci olarak haber yazarken bu duyarlılığı görmezden gelemeyiz. Rakı ile “yakalandı” sözcüğünü yan yana getirip, rakı içmeyi suç ya da yanlış gibi sunamayız.

Kuşkusuz bir futbolcunun rakı içmesini eleştiren haber de yazılabilir. Ama böyle yazılmaz. Öncelikle bir futbolcunun alkol alması yasak ya da yanlışsa bu belirtilir; sonra o futbolcuya, takım yöneticilerine ya da antrenörüne sorulur. Böylece dört başı mamur, anlaşılır bir haber çıkar ortaya.

Fakat Hürriyet’in haberinde böyle bir çaba yok. Gereksiz yere uzatılıp dört sayfalık bir galeriye dönüştürülen haberin tamamı iki fotoğraf ve iki cümle. Halbuki Galatasaray kaptanı Selçuk İnan o gün izinli. Ertesi gün maça çıkmayacak. Dolayısıyla bir sporcu olarak o akşam rakı içmesinde bir sakınca yok. Galatasaray yöneticilerinden bir eleştiri, bir uyarı gelmemesi de bunu doğruluyor.

Üzgünüm ama bir fotoğraf üzerinden yapılan “vur-kaç haberciliği” geriye buruk bir tat ve kızgın okurlar bıraktı.