OPERASYONLARDA ABARTILAN SAYILAR

...

Uludere’deki Yeşiltaş karakoluna yönelik PKK saldırısında sekiz asker yaşamını yitirmişti. Bu saldırının ardından birçok gazete, televizyon ve internet sitesinde “300 PKK’lının kıstırıldığı” haberleri çıktı. 20 Haziran’da Hürriyet’te çıkan haberde de “300’ü kıskaçta” başlıklı bir kutu vardı:

“Dünkü saldırıya 300 kadar PKK’lının katıldığı belirtiliyor. Eşzamanlı saldırıya anında karşılık vererek 26 PKK’lının öldürülmesinin ardından da güvenlik güçleri bölgede son zamanların en kapsamlı operasyonunu gerçekleştiriyor. ”

Aradan günler geçti, o 300 PKK’lının ne olduğu konusunda haber çıkmadı. Oğuz Tolga adlı okur da “Gaz almak için uydurduğunuz ‘300 PKK’lı çembere alındı, kıstırıldı” haberinin sonu ne? Öldürüldüler mi, kaçtılar mı?” diye sordu.

Bu soruyla ilgili olarak o bölgedeki muhabir arkadaşlarla konuştum. “300 PKK’lı kıstırıldı” bilgisini, bir askeri yetkiliden aldıklarını ama resmi açıklama olmadığı için adını veremediklerini belirttiler. “Gerçekten geniş çaplı operasyonlar yapıldığını, çok sayıda PKK militanının da öldürüldüğünü” söylediler. Fakat 300 sayısı abartılıydı ve o kadar PKK’lı kıstırıldıysa da sonucunun ne olduğu konusunda somut bir açıklama yoktu.

Genelkurmay’ın saldırının ardından yaptığı iki açıklamada da “teröristlerin kaçış bölgelerine bir Özel Kuvvetler Taburu ile bir Jandarma Özel Harekât Taburunun, farklı bölgelere havadan indirildiği ve operasyonel faaliyet başlatıldığı” vurgulanıyordu. 31 PKK’lının öldürüldüğü belirtilen bu açıklamalarda, “kıstırılan 300 PKK’lı”nın akıbeti ile ilgili bir bilgi yoktu. Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Baki Kavun da daha sonra Fatih Altaylı’ya “300 PKK’lının çembere alındığı açıklamaları olmadığını” söylemişti.

Bu durum “300 PKK’lı kıskaçta” haberini kuşkulu hale getiriyor. Zaten dönüp arşivlere baksak bu tür baskınların ardından benzer haberler yazıldığını görebiliriz. Elbette yerel “askeri yetkililer” böyle abartılı bilgiler vermemeli gazetecilere. Ama maalesef onlar açısından bu tarz açıklamalar, kamuoyu nezdinde bir güç kanıtlama mekanizması haline gelmişe benziyor.

Galiba bölgedeki gazeteciler açısından en doğrusu resmi açıklama yapılmamışsa böyle sayıları hiç vermemek. Çünkü bu tarz haberler, gazetecilerin ve haberlerin güvenilirliğini sarsıyor.