KALAŞNİKOFLU FOTOĞRAFIN ÖYKÜSÜ

...

Gerçeği fotoğrafla bile anlatmak bazen çok zor olabiliyor. İnsanlar, fotoğrafın gösterdiği o yalın gerçeği bile reddedebiliyor.

“Kalaşnikoflu karşılık” fotoğrafı da maalesef böyle bir kaderi paylaştı. Milliyet ve Hürriyet internet siteleri ile Hürriyet’te yayımlandığı andan itibaren önce sosyal medya ve kimi haber sitelerinde itirazlarla karşılandı. Sonra okurlar ve politikacılardan eleştiriler geldi.

Halbuki Kahire’de asker ve polislerin katliama giriştiği meydanda, Mursi yanlılarının da tüfekle karşılık verip, çatıştığı bilgisi AFP’nin (Agence France Press) fotoğrafına dayanıyordu. AFP’nin fotoaltında şu bilgi yer alıyordu:

“Mısır’ın devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi destekleyen Müslüman Kardeşler taraftarları, güvenlik güçleri 14 Ağustos 2013 tarihinde Mursi destekçilerini dağıttıktan sonra, Kahire’deki Mustafa Mahmut Meydanı’nda polisle çatışırken AK47 ve polis kalkanları taşıdı.”

Yine de “Kalaşnikoflu karşılık” fotoğrafını çeken Halid Kamil’den fotoğrafın öyküsünü öğrenmek istedik. Hürriyet Paris Temsilcisi Arzu Çakır Morin, AFP yöneticileri aracılığıyla Kamil’den şu yanıtı aldı:

“Fotoğraf, Müslüman Kardeşler grubunun içinden çekildi. Bu kişiler sivil giyimli ve maskeliydi; silah taşıyorlardı. Mohandissine mahallesi Ahmed Abdel Aziz sokağında, güvenlik güçleri ile çatışma sırasında, Müslüman Kardeşler grubunun ön saflarında duruyorlardı. Taş ve kum torbalarından barikat kurmuşlardı. Ellerindeki kalkanlar ise polise ait bir mühimmat kamyonuna göstericiler tarafından yapılan saldırıda çalındı. Kamyon ateşe verildi.”

AFP yöneticileri de fotoğrafı savundu. Kaldı ki, fotoğrafı çeken Halid Kamil, sadece ateş eden Mursi taraftarlarının fotoğraflarını çeken bir gazeteci değil. Askerlerin öldürdüğü, yaraladığı protestocuların fotoğraflarını da çekmişti aynı gün. “Kahire’deki en cesur foto muhabirleri”nden biri o...

Ayrıca ateş eden Mursi yandaşlarının fotoğraflarını çeken başka gazeteciler de vardı. EPA’dan (European Pressphoto Agency) Ali Seba ve AP’den (Associated Press) Roger Anis de o gün benzer fotoğraflar geçmişlerdi. Ali Seba çektiği bir fotoğrafa “Mursi’yi destekleyen protestocularla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda iki protestocu silahlarını tutarken, diğerleri de siper alıyor” notu düşmüştü. Roger Anis de aynı saatlerde çektiği bir karede “Orta yaşlı bir Mursi destekçisi, ağacın arkasında siper alıyor” bilgisi veriyordu.

Fotoğraflardaki gerçek politikacılar için can sıkıcı olabilir ama gazeteci gördüğünü yansıtmak zorunda. Gazeteci siyasi bir gözlükle bakıp, izlediği olayın hoşa gitmeyen taraflarını görmezden gelemez. Kaldı ki, darbeye direnen binlerce protestocunun güvenlik güçleri tarafından katledildiği olaylardan söz ediyoruz. Böylesi bir katliama karşı kendilerini korumak isteyen bazı göstericilerin silaha sarılması desteklenmese de anlaşılabilir bir tutum. Elbette az sayıdaki göstericinin silah kullanması, protestoların ana karakterinin barışçıl olduğu gerçeğini de değiştirmez.