ESAD 10 KM ÇEKİLDİ Mİ?

...

Hürriyet, 6 Ekim’de “Esad 10 kilometre çekildi” manşetiyle çıkmıştı. Bu haberden sonraki gelişmeleri dikkatle takip eden okurlarımızdan Murat Külcü, tepkisini ilginç bir soruyla dile getirdi:

“Suriye ordusunun 10 Km geri çekildiğini yazdınız. Bugünse (8 Ekim) ‘Suriye’den iki mermi daha’ haberinde Akçakale’ye top mermisi, Altınözü’ne havan mermisi düştüğünü yazıyorsunuz. Hadi topu anladık da havanın menzili 3-5 Km’den fazla olmaz herhalde. Bu durumda "10 km geri çekildi" manşetiniz mi yanlış, yoksa bu atışları Suriye ordusu yapmıyor mu?”

Haberde imzası olan arkadaşımız Uğur Ergan’a ilettim bu eleştiriyi. Ergan, haberde “Esad’ın uçak ve helikopterlere Türkiye sınırına coğrafi duruma göre 5-10 Km. yaklaşmama talimatı verdiğini yazdığı” yanıtını verdi.

Gerçekten haber “Suriye yönetimi, ‘Türkiye sınırına yakın uçuş yapılmayacak” emri gönderdi” cümlesiyle başlıyor; devamında da hava unsurlarına sınıra yaklaşmama talimatı verilmesinden söz ediyordu. Dış haberler sayfasındaki başlıklar da bu şekilde düzenlenmişti. Burada bir hata yoktu.

Ama muhtemelen okur, haberin tamamını okumak yerine ilk sayfadaki başlık ve ana spotu okumakla yetinmişti. Çünkü birinci sayfadaki manşette “çekildi” deniyordu, altındaki spotta “Beşar Esad birliklerine sınırdan uzak durma talimatı verdi” yazılmıştı. Oysa haberde yazılan “yaklaşmama talimatı” ile “çekilmek” aynı eylemler değil.

Manşeti okuyup, Esad’ın kara birliklerinin 10 Km. geri çekildiği sonucunu çıkaran sadece okurumuz Külcü de değildi. Örneğin, Emekli Büyükelçi Uluç Özülker bir televizyonda gelişmeleri yorumlarken “Esad’ın birliklerinin 10 Km.geri çekildiğini, tampon bölgenin fiilen kurulduğunu” söyledi. Özülker, bunu söylerken Esad birlikleri oradaydı, çekilmemişlerdi.

Bir de haberde “topçu birliklerin sınıra atış yapmamaları konusunda uyarıldığı” aktarılıyordu. Bilindiği gibi, top ve havan atışları hiç kesilmedi.

Savaş gibi son derece tehlikeli bir ihtimale dair bu haberlerde hassas davranmak, kelimeleri özenle seçmek zorunlu. Böyle dönemlerde dezenformatif bilgilerin havada uçuştuğunu unutmamakta da yarar var.