Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Basın Danışmanı Ahmet Okumuş, "TESK olarak gazeteniz tarafından sürekli olarak ikinci plana itilmekteyiz" eleştirisini iletti. Bu kanıya varmasının nedeni 22 Ağustos’ta yayınlanan "Güçlü demokrasi, güçlü ekonomi" ekinde TESK’in görüşlerine yer verilmemesi imiş:
"Bu yayında her zamanki gibi TOBB başta olmak üzere birçok dernek ve Oda başkanının haberini yaparak görüşlerini kamuoyu ile paylaştınız. 2 milyonu aşkın üyesi ve çalışanları ile ülke nüfusunun dörtte birini oluşturan esnaf ve sanatkâr camiasının tepe kuruluşu olan TESK acaba neden bu yayında yer almadı? Şunu unutmayın ki, gazete ve dergileri okuyuculara hep es geçtiğiniz ve hatırlamadığınız TESK’e bağlı büfeler ve bakkallar ulaştırmaktadır. "
Okumuş’un, "Bu tür hataların tekrar etmemesi için yazdığını" vurguladığı eleştirisini Ekonomi Müdürü Sefer Levent’e ilettim. Hürriyet’te TESK’in görüşlerine yer verilmediği iddiasını "haksızlık" olarak nitelendirdi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in görüşlerine Hürriyet’in ekonomi sayfalarında son iki ay içerisinde üç kez yer verildiğini, hatta bunlardan birinin sayfa manşeti olduğunu belirtti. "Güçlü demokrasi, güçlü ekonomi" ekiyle ilgili eleştiriyi de samimi bir dille yanıtladı:
"TESK de dâhil tüm kuruluşların ekte yer alması iyi olurdu. Ancak her ekte böyle bir beklentinin karşılanmasını beklemek teknik olarak imkânsız. Söz konusu ekte sayfa sayısının son ana kadar netleşememesi ve alacağımız görüşlerin elimizde kalacağı kaygısıyla TESK’in yanı sıra TİM, YASED gibi örgütlerden de görüşlere yer veremedik."
Levent’in yanıtını aldıktan sonra "Güçlü demokrasi, güçlü ekonomi" ekini inceledim. 32 sayfalık ekte, ekonomiyle ilgili bakan ve bürokratların yanı sıra TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD başta olmak üzere işveren kuruluşları ile bazı holding yöneticilerinin görüşleri yansıtılmış.
Esnafların konfederasyonu TESK’e yer verilmemesi gerçekten eksiklik olmuş. Ama bence ekte daha ciddi bir dengesizlik söz konusu. Muhalefet partileri, işçi sendikaları, çiftçi birlikleri gibi farklı kesimlerin görüşlerine hiç yer verilmemiş. Oysa bu kuruluşlar da ekonominin ve tabii ki demokrasinin aktörleri…