DÖRTYOL HABERİNDE AYIKLAMA OLDU MU?

...

Dörtyol’daki PKK saldırısı ve sonrasında çıkan olaylarla ilgili soru işaretlerinin çoğu, tek kişinin üzerinde toplanıyor; O da PKK’lıların kaçırıp aracını gasp ettikleri Bestami Kılınç.

Aracının saldırıda kullanıldığının ortaya çıkmasının hemen ardından Hürriyet de diğer gazeteler gibi Kılınç’ın açıklamalarını yayınladı. Ancak Hürriyet’in 31 Temmuz günü “Keşke ben ölseydim” başlığıyla verdiği haber tartışma yarattı, okurlardan da eleştiri geldi. “Kılınç’ın, PKK’lıların yolunu kesmesinden hemen önce jandarma istihbaratçılarla görüştüğü yolundaki sözlerinin haberden ayıklandığı” iddia ediliyordu.

Hürriyet Yazı İşleri Müdürü Emre İskeçeli, konuyu inceleyerek bir rapor hazırladı. İskeçeli’nin raporuna göre, 30 Temmuz günü, Bestami Kılınç ile ilk görüşen DHA muhabiri Ümit Kozan oldu. Kılınç, bu röportaj sırasında “Yolda Jandarma sivil istihbaratla karşılaştım” dedi. Fakat bu sözler, DHA’nın televizyonlar için servise koyduğu görüntülü haberde yer alırken, yazılı habere konulmadı.

Hürriyet muhabiri Hasan Tüfekçi’nin aynı gün Kılınç ile görüşerek geçtiği haberde de böyle bir cümle yoktu. Ona bu yönde bir şey söylememişti. AA’nın aynı gün geçtiği haberde de bu söz yoktu.

Dolayısıyla Kılınç röportajı, 31 Temmuz günü, “Keşke ben ölseydim” başlığıyla verildi. Ertesi gün “Kılınç’ın, JİTEM elemanlarıyla görüştüğü” haberinin bazı gazetelerde yer almasının ardından DHA, Kılınç’ın “İstihbaratçıları burada herkes tanır. O gün yolda karşılaştım” sözlerini servis etti. Hürriyet de, bu sözleri 1 Ağustos’ta “İstihbaratçıları herkes tanır” başlığıyla ilk sayfadan duyurdu. Hürriyet, ardından Jandarma Genel Komutanlığı’nın açıklamasını, Kılınç’ın ifadelerindeki çelişkileri de ayrı ayrı haber yaptı. İskeçeli, raporunda vardığı kanaati şöyle dile getirdi:

“Ben, yazılı haber hazırlanırken, olayın başlangıcı olarak kaçırılma anının dikkate alındığını ve bu yüzden ilk cümledeki ‘Jandarma istihbaratla karşılaştım’ sözüne yer verilmediğini düşünüyorum. Görüntülü servis edilen haberde bu cümlenin yer alması sebebiyle olayda bir art niyet olduğuna inanmıyorum.”

Okur Temsilcisi olarak, ben de hatanın Hürriyet Yazı İşleri’nden kaynaklanmadığı düşüncesindeyim. Yazı İşleri’nin önüne böyle bir bilgi gelmemişse, haberden ayıklanması da sözkonusu olamaz. Kaldı ki, sonraki günlerde bu konuda haberler yapılması kasıtlı bir tutum olmadığının göstergesi.

Buradaki sorun haber alma mekanizmalarındaki aksama. Kılınç, o bilgiyi verdiği an DHA’nın habercilik reflekslerinin alarm zillerini çalması beklenirdi. En azından o cümlenin yazılı haberde de yer alması gerekirdi. Anlaşılan yine art niyetten kaynaklanmayan bazı aksaklıklar olmuş ve cümle habere konulmamış.

Hatırlamakta yarar var; gazetecilik soru sorma ve merak mesleği. Dörtyol gibi olaylarda ne kadar çok soru sorarsak, gerçeğe o kadar çok yaklaşırız.