DOLANDIRILAN KADIN OLUNCA

...

“Kadın CEO’yu da 875 bin lira dolandırmışlar”. Haberin başlığı bu. Halbuki bu ülkede birçok insan bu tür telefon dalavereleriyle dolandırılıyor. Muhtemelen çoğu da erkektir o mağdurların. Fakat haberlerin başlıklarında “Erkek CEO dolandırıldı” yaklaşımını göremiyoruz.

Dolandırılan o CEO da erkek olsaydı “Erkek CEO’yu 875 bin lira dolandırmışlar” başlığı atılmayacaktı. O zaman erkeklere uygun görülmeyeni, kadınlara da reva görmemek; “Kadın CEO dolandırıldı” dememek gerekiyor.

Ne yazık ki, medyadaki cinsiyetçi dilden bir türlü kurtulamadık. Hürriyet internetteki bu başlık da kadınların yetenekleriyle alay eden, kadınları küçümseyen bir yaklaşım sergiliyordu. Gerçi bu başlık uzun süre kalmadan değiştirildi ama kadınlar, haklı olarak çok kızdı bu başlığa. Sosyal medyada eleştiri yağdı.

“Kadın odaklı habercilik” yapmamız gerektiğini daha önce anlatmış; “Kadın haberleri manifestosu” yayımlamıştım. O manifestoda “Haberin tamamlayıcı unsuru olmadığı sürece kadın uzman, kadın pilot ya da başarılı kadın benzeri cinsiyet belirten tanımlara yer vermemek gerektiğini” vurguluyordum. Başarısızlık haberlerinde de aynı ölçütü uygulamanın öneminden söz etmiştim:

“Kadınları küçümseyen, yeteneklerini sorgulayıp bazı işleri yapamazmış gibi gösteren ifadeler yazmamak gerek. ‘Kadın sürücü kaza yaptı’ gibi kadınlara olumsuzluk atfeden başlıklar kullanmak da ayrımcılık olur.”

“Kadın CEO dolandırıldı” demek de düpedüz ayrımcılık...