CAN YÜCEL GÖRSE KAHROLURDU

...

“Can Yücel bu şiirleri görse kahrolurdu” diyordu Prof.Dr.Semih Çelenk. Can Yücel’e atfedilen sahte şiirlerin listesini çıkarıp blogunda yayınlamayı uğraş edinmiş bir öğretim üyesi olarak üzüntüsünü böyle dile getiriyordu.

“İnternet çöplüğünde dolaşıma sokulan” tam 43 sahte Can Yücel şiiri tespit etmişti; onlardan biri de “Ülke bölünsün istiyorum” başlığını taşıyordu:

“Son günlerde ‘Ülke bölünsün istiyorum; yandaş, yalaka ve yavşaklar bir tarafa. Onurlu, şerefli, üreten emekçi insanlar bir tarafa’ diye bazı cümleler de Can Yücel’e aitmiş gibi paylaşılıyor. Alakası yok. Can Yücel’in böyle biri olduğunu sanıyorlar. Metafizik, guruvari laflar eden, yaşlı, alkolik tatlı bir adam! Politik bir yanı yok, sigarasını yakan, alayına küfreden, hayat hakkında bilgece sözler eden bir adam! O kadar saçma sapan laflar ki, tam bir cinayet yapılan. Bunları görse kahrolurdu.”

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü öğretim üyesi Çelenk’in alıntı yaptığım bu söyleşisi, Türey Köse’nin imzasıyla 17 Ağustos 2014’te Cumhuriyet’te yayınlanmıştı. Tabii ki, bu söyleşi, “Ülke bölünsün istiyorum” şiirinin Can Yücel’in adıyla internet ve sosyal medyada dolaştırılmasına engel olamadı.

31 Ocak’ta Hürriyet’te yayınlanan “Facebook’taki mısralar delil sayıldı” haberi de bunun kanıtı. Emekli öğretim üyesi olan antropolog Sibel Özbudun, Can Yücel’e ait olduğunu sandığı “Ülke Bölünsün istiyorum” şirini, maskeli bir eylemci fotoğrafı eşliğinde Facebook’ta paylaşmış; savcı da hakkında “kişileri suç sayılan eylem yapmaya teşvik ettiği” gerekçesiyle dava açmıştı.

Aslında iddianameyi hazırlayan savcı, “Can Yücel’e ait şiir” diye yazmamış; “..Can Yücel atfıyla paylaştığı ifadeler” demiş sadece. Temkinli davranıp, sorumluluğu Facebook’taki paylaşımı yapana bırakmış. Fakat Hürriyet’in, Can Yücel’in fotoğrafına da yer verilen haberinin ikinci cümlesi şöyle:

“..iki ayrı dava açıldı, şair Can Yücel’e ait ‘Ülke bölünsün istiyorum’ başlıklı şiir de delil sayıldı.”

Haberde kesin ifade kullanılmış. Oysa biliyoruz ki, bu bilgi yanlış. Can Yücel ve başka şairlere ilişkin sahte şiir kazaları, medyada o kadar çok yaşandı ki, şiir ve şair haberi yazarken kaynağını irdelemek şart. Bir kez daha vurgulayalım.