İŞ KAZALARININ SORUMLULARI

...

Soma’daki maden ocağı faciası, iş kazaları konusunda duyarlılık yarattı. İnsanlar iş kazalarıyla ilgili haberleri daha yakından izliyor; haklı olarak bu haberlerde sorumluların adlarını da görmek istiyor.

Okurlarımızdan İsmail Güncüoğlu, bir iş kazası haberinde şirket sahip ve yöneticilerinin adlarının verilmemesine itiraz etti. İstanbul Kartal’daki bir inşaatta meydana gelen ve 3 işçinin ölümüne yol açan iş kazasıyla ilgili olarak Hürriyet’te 1 Haziran’da çıkan “16’ncı katta iş kazası” haberini eleştirdi gönderdiği mailde:

“Haberi üzüntü ile birlikte hayretle okudum. Kazada hayatını kaybeden işçilerin isimleri haberde verilmişti. İnşaatın yüklenicisi, ölen işçilerin hangi altyüklenici sorumluluğunda ve istihdamında çalıştığı, sigortası olup olmadığı hakkında gerekli bilgileri içermiyordu. İnternetten araştırdığım diğer kaynaklarda da işveren/ inşaatın yüklenicisi ve benzeri sorumluları hakkında bilgi olmadığını gördüm.

Anladığım kadarıyla, kazanın meydana geldiği adresi bildirirken, işyerinin adını haberin ayrılmaz bir parçası olarak kamu ile paylaşmak, işveren haklarını koruma pahasına vatandaşın haber alma özgürlüğü kısıtlanabiliyor!

Halbuki tedbir almayan sorumluların görüşleri ve hukuki sürecin kamuoyu tarafından takibi bu kazaların tekrarlanmaması için tedbir almakla sorumlu işveren üzerindeki en önemli caydırıcı unsurdur.

Basın kuruluşlarına, işveren kimliğini saklı tutma ile ilgili ( varsa ) hukuki engellere karşı girişimde bulunulmasını öneriyorum. Kişi ve Kurumların hesap verebilirliğinin, kamuoyunda paylaşılabilir, basın yoluyla takip edilebilir olması yoluyla, ülke çapında ilerlememize katkı sağlanacağına inanıyorum. Şeffaf bilgi toplumuna doğru ilerleme sağlanmasında basından öncülük bekliyorum.”

Okur haklıydı. Medya genel olarak iş kazası haberlerinin çoğunda şirketlerin adlarını, sahip ve yöneticilerinin kimliğini duyurmuyor. Hürriyet’teki haberlerde de çoğu kez yer almıyor bu bilgiler. Örneğin Sakarya’nın Arifiye ilçesinde Yüksek Hızlı Tren İstasyonunda 30 Mayıs’ta meydana gelen ve beş işçinin yaralandığı iş kazası haberinde de yoktu bu isimler…

Oysa medyanın görevi, iş kazası haberlerinde sorumluları bulup ortaya çıkarmak ve kazanın nedenlerini araştırmak. Böylece yeni iş kazalarının, insan ölümlerinin önüne geçilmesini sağlamak.

Türkiye’de iş kazalarının birincil nedeni, vahşi kapitalizm kuralları uygulanıp yeterli önlem alınmaması olduğu için objektifleri ilk önce şirket sahip ve yöneticilerine doğrultmak kaçınılmaz. Peşinen suçlamaktan da bahsetmiyorum, en azından şirket sahip ve yöneticilerine sorular sorup, yanıtlarını haberde aktarmaktan söz ediyorum.

Şirket ismi vermek, iş kazası haberlerini üçüncü sayfa haberleri olarak görüp, ölü yaralı bilançosu vermekle yetinme alışkanlığını bırakmaya da zorlar medyayı. Soma’da -gerçi bir kısmı geriden geldi ama- Hürriyet’in de aralarında yer aldığı medya kuruluşları, maden işletmecilerinin adlarını yazdı, sorumluların peşine düştü, fena mı oldu? Hükümet ve medya başta olmak üzere tüm kamuoyu madenlerde uygulanan vahşi kapitalizm koşullarını bu sayede öğrenmedi mi?