İNSAN HAKLARI HABERLERİ

...

Gazetecilik açısından da olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde yapılan haberciliğin niteliğini göstermesi bakımından “yayınlananlar kadar yayınlanmayan ya da yayınlanamayan haberlerin de önemli olduğunu” vurgulamıştım.

Bu konuda çarpıcı bir örnek de Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’dan geldi. Fincancı, geçenlerde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği panelde  “Bir süredir medyada insan hakları haberlerinin sınırlı biçimde yayınlanması ve kapatılanların tam da insan hakları haberleri yapan yayın organları olması nedeniyle 2016 dokümantasyonunu yapamadık” dedi. Fincancı ile görüştüm, bu sözleriyle ilgili bilgi aldım:

“Vakıf olarak ‘Günlük İnsan Hakları Raporları’ hazırlıyoruz. Bu raporların yayınlandığı web sayfamıza bakarsanız, Ağustos 2016’dan başlayarak günlük raporlarımızın düzensizleştiğini ve Kasım Ocak arası olmadığını görebilirsiniz.

Ayrıca 16 Ağustos 2015-16 Ağustos 2016 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanan illerde ölüm sayıları verilirken, son raporda Ocak ayına kadar yalnız sokağa çıkma yasağı uygulamalarına yer verilebildi.”

Vakıf, günlük raporları, günlük gazeteleri, haber ajansları, internet siteleri ve sosyal medyayı tarayarak hazırlıyormuş. Son aylarda insan hakları ile ilgili haber akışında problemler başlamış; medyadan günlük raporlar için veri bulamaz olmuşlar.

Aslında Fincancı’nın yakınmasına şaşırmamak gerek. Her gün onu doğrulayan yeni örneklere tanık oluyoruz. Son olarak 19 Şubat’ta, Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de sokağa çıkma yasağı konuldu ve Silahlı Kuvvetler operasyona başladı. Sosyal medyada, orada insan hakları ihlalleri olduğuna dair çeşitli iddialar ortaya atıldı ama aradan günler geçmesine rağmen biz gazeteciler ne Kuruköy’e girebildik ne de orada olup bitenleri araştırıp, okurlarımıza aktarabildik.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu da “Güneydoğu’da yürütülen terörle mücadele operasyonlarında insan hakları ihlalleri olduğu”nu öne süren bir rapor hazırladı. Türkiye medyası, soruşturulması çağrısında bulunulan insan hakları ihlalleri konusunda okurlarını ne kadar bilgilendirmişti? Bütün bunlar bir gazetecilik açığına işaret ediyor.