YEREL MEDYADA OPERASYON

...

Basın İlan Kurumu atağa kalktı. Kurum, yeni şubeler açmakla kalmıyor, bir yandan da “yerel medya operasyonu” yürütüyor. Samsun’da yerel gazete sahiplerinin, cinayet, taciz, tecavüz, hırsızlık, cinsel istismar ve trafik kazası gibi haberleri “Üçüncü sayfa” da yayınlamama kararı, Basın İlan Kurumu öncülüğünde alındı. Genel Müdür Mehmet Atalay da dokuz gazete sahibinin imzaladığı bu kararı, “Mide bulandıracak haber yapmayalım” diyerek savundu.

Aslında bir süredir Samsun’dan gelen taciz, tecavüz, cinayet gibi haberlerin fazlalığı birçok gazeteci gibi benim de dikkatimi çekiyordu. Nedeninin araştırılması gerektiğini düşünüyordum. Ama suçu önlemeye çalışmak yerine haberleri sansürleyerek olayların görmezden gelinmesi yoluna gidileceği hiç aklıma gelmemişti.

Hedef Halk gazetesinin 33 çalışanı, gazete sahiplerinin ortak kararını, “sansür” olarak niteleyerek direndi ve gazete bir gün çıkamadı. Ertesi gün de gazete sahibi geri adım attı ve taciz, tecavüz, cinayet gibi haberlerle yayınlandı gazeteleri. Kentteki diğer sekiz gazete ise “Ortak açıklama”yı yayınladı:

“Bu sayfada tehdit, şantaj, şiddet, dolandırıcılık, kapkaç, hırsızlık, kaza, adam öldürme, intihar, cinsel istismar, tecavüz, esrar, eroin, alkol, üzüntü, gözyaşı, umutsuzluk ve kan olmayacak. Bu sayfada toplumu psikolojik olarak baskı altına alacak haberler, ahlaki değerleri sarsıp insanlığı erozyona uğratacak haberler olmayacak.”

O günden sonra da “ahlaki değerleri sarsıcı” buldukları bu tür haberleri, üçüncü sayfa dışındaki sayfalara koydular. Yayınlamadan edemediler yani.

Basın İlan Kurumu’nun yerel medya ile ilgili bir diğer projesi de “Yerel medyada evlendirme”. Bu proje geçtiğimiz günlerde ilk olarak Erzurum’da uygulamaya kondu. Yine Basın İlan’ın girişimleriyle, kentteki 16 gazete birleşerek, dört gazete oldu. Onlarca gazeteci işsiz kaldı. Afyonkarahisar’da da sekiz gazete kapatıldı, 21 olan yerel gazete sayısı 13′e düştü. Bu “evlendirme”lerin gerekçesi de “daha güçlü habercilik” ve “ilan pastasını büyüterek yerel basının finansal sıkıntısına çözüm bulmak.”

Kuşkusuz, Basın İlan Kurumu bu operasyonları, elindeki resmi ilan silahıyla yapıyor. Zira o yerel gazetelerin asıl gelir kaynağı resmi ilanlar. Mali ilişkilerin, habercilerin özgürlüğünü nasıl etkileyeceğini, Basın İlan Kurumu’nun da bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 11 Mayıs’ta Bursa’da aleyhine haber yazan gazetecilere seslenirken ifade etmişti:

’’..bakanlığım ihalesi çok olan bakanlık olsa, bakanlığımın ihalelerine katılan bir işadamı gazete de çıkarıyorsa, o gazete benim aleyhimde bir şey yazabilir mi? Deneyin bakalım, yazamaz.”

Doğruydu Arınç’ın bu sözleri. Yerel gazetelerin sahiplerinin, Basın İlan Kurumu’nun dayatmalarına karşı çıkmalarını engelleyen de aradaki mali ilişki, ekonomik açıdan bağımlı olmaları...