YEREL HABERLERE EDİTORYAL SÜZGEÇ

...

Okurlarımızdan Dr. Tolga Uz, kızıyla ilgili “Ankamall’dan Hamburg’a uzanan bale adımı” haberine üzülmüş. Hürriyet internette “Yerel haberler” sayfasında yayınlanan bu habere gösterdiği tepkiyi biraz gecikmeli olarak aktarabiliyorum:

“Kızım Ilgın hakkında yaptığınız haber, tamamen gerçek dışı ve mizansendir. Kızımın başarısını bir Alışveriş Merkezi’nin reklamı olacak şekilde yayınlamanız, bu başarının oluşmasında emeği geçen Hacettepe Üniversitesi Konservatuarı’nın değerli hocalarını ve biz ailesini çok kırmıştır. Gerçeklerin yayınlanması ilkesiyle yazıyı düzeltmenizi veya yeniden haber yaparak bu başarının arkasındaki gerçek mimarları onurlandırmanızı rica ediyorum.”

Uz’un eleştirdiği haber, İHA (İhlas Haber Ajansı) imzasını taşıyor. Gerçekten de haberden çok bir PR ajansının hazırladığı metne benziyor. Öyle ki, 26 satırlık haberde AVM’nin adı tam 26 kez geçiyor. Haberin öznesi olan Ilgın Uz’un adı ise sadece iki kez.

Maalesef “Yerel haberler” sayfasında yayınlanan PR bültenlerinden kopyalanmış haberler, “Hamburg’a uzanan bale adımı” ile de sınırlı değil. Sayfayı tarayınca, İHA’dan alınmış, bu tarz başka haberlerle de karşılaştım.

Hemen her kentte çok sayıda tanıtım haberi, ağırlığı AKP’li olmak üzere yerel siyasetçilerin eften püften açıklamaları, yerel yöneticilerin gönderdiği bültenler haber yapılmış.

Belli ki, İHA’nın geçtiği haberler hiçbir editoryal süzgeçten geçirilmeden hurriyet.com.tr’de yayına giriyor. Hürriyet’in yayın çizgisine uygun olmayan bir haberciliğe alan açılması bir yana, riskli de bu uygulama. İHA’nın olası yanlışlarına ortak olmak anlamına da geliyor.

Doğan Haber Ajansı ve Hürriyet büroları, hatta Anadolu Ajansı dururken neden sadece İHA’nın geçtikleriyle “Yerel Haberler” sayfası yapıldığını anlamış değilim. Kaldı ki, AA ya da DHA’nın haberlerinin de editoryal denetimden geçmeden Hürriyet’te yayına girmesi kabul edilemez.