TİRE KÖFTESİ REKLAMI

...

Turuncu ekindeki "En güzel köfte: Tire köftesi" yazısının, Tirelilerin dikkatini çekmesi kaçınılmazdı. Nitekim Arun Özcan adlı okur eleştirdi bu yazıyı:

"Mert Temizkan’ın yazısında bu köftenin özelliğinin sadece kuzu etinden yapılması yazıyor ki bu doğrusu. Migros’un aynı sayfada ve bu yazının yanında Tire köftesi reklamında yüzde 100 dana eti, ekmek içi, soğan ve baharatlardan yapıldığı belirtilmektedir. Böyle Tire köftesi olmaz. Ya aslına uygun yapılması veya bu köfteye ’Migros usulü Tire köftesi’ gibi başka isim verilmesi, müşteriyi yanlış bilgilendirmemek bakımından uygun olacaktır."

2 Şubat tarihli Turuncu ekindeki o yazıyı görünce ben de şaşırdım. Yazının yanında Migros’un reklamı yoktu! Okurumuz, Temizkan’ın imzasıyla çıkan yazının bir bölümünü Migros reklamı sanmıştı!

Fakat okurun, reklam ile haberi karıştırması son derece doğaldı. Zira baştan aşağı, Migros’un çıkardığı Tire köftesine övgüler düzülüyor; hatta "Sadece Migroslarda paketlenmiş, hijyen şekilde bulunabilen Tire köftesi.." deniyor; ürünün reklamı yapılıyordu. Ama bu bilgi de doğru değil. Birçok markanın paketlenmiş Tire köftesi yıllardan beri piyasada.

Gazetecinin imzasıyla reklam yapılması yanlışı bir yana Turuncu, zaten her hafta Migros reklam ve reklam-haberlerinin yer aldığı bir ek. Hürriyet internetteki sayfa da Migros’un özel alanı görünümünde. Migros’un sponsorluğuyla ilgili bir açıklama veya not yok gazetede. Tam tersine bu ekin "tüketiciyi bilgilendirmek amacıyla çıkarıldığı" belirtiliyor. Öyleyse doğruları yazmak ve haber görünümünde reklam yayımlamamak zorunlu. Güncellenen Yayın İlkeleri de bu konuda çok açık ilkeler benimsiyor:

"İlan ve reklam niteliğindeki yayınların bu nitelikleri hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde belirtilir. Haber veya yazının unsurlarından olmadığı sürece şirketler ile ticarî ürünlerin isim ve markası kullanılamaz. İlân - reklâm kaynaklarından herhangi bir telkin, tavsiye ile haber yapılmaz."

Bu ilke, sektör eklerinin sponsorlarının okura ilan edilmesini, buralarda reklam kaynaklarının telkiniyle haber ve yazı yazılmamasını gerektiriyor. Aksi halde reklam kaynaklarının Hürriyet gibi büyük bir "marka"nın güvenilirliğini kullanmasına izin vermiş; ilkelerimize ve gazeteciliğin doğasına aykırı davranmış oluruz. Buna hakkımız yok.