Siluetini Sevdiğimin Türkiyesi

...

Türkçe

420 s. -- 14 x 20 cmİstanbul, Ağustos 2000ISBN: 9756719257420 s.,1. Basım: Temmuz 20006. BasımDoğan Kitap

Faruk Bildirici’nin kaleminden 28 portre. Devlet Bahçeli’den Osman Durmuş’a, Altan Öymen’den Hüsametin Özkan’a, Hüseyin Kıvrıkoğlu’ndan Şenkal Atasagun’a, Alaattin Çakıcı’dan Korkmaz Yiğit’e değin uzanan geniş bir yelpaze.

İlk kez gün ışığına çıkan bilgilerle hazırlanan portreler, hem Türkiye’nin siluetinde yer alan bu kişilikleri farklı özellikleriyle tanıtıyor, hem de bu insanların yaşamları aracılığıyla yakın tarihimizi ve günümüzü daha net görebilmemizi sağlayan yeni pencereler açıyor.

Başka bir deyişle, Siluetini Sevdiğimin Türkiyesi’nde, karmakarışık bir yumaktan iplikler bir bir çekiliyor, düğümler tek tek çözülüyor. Böylece skandallar, felakatler, yolsuzluklar, şoklar ve her gün apansız patlayan yeni bombalarla sarsılan gündem, yalın bir halde gözler önüne seriliyor.

Sayfaları çevirdikçe siz de "kahramanlarımızı" tanıyacak, yazara hak vereceksiniz. Çünkü o şimdi "bütün kederli ezgileri ümide kurban" ediyor ve ünlü yazar Stefan Zweig’in 1929 Avrupası’nda yaşarken yaptığı tespitin, günümüz Türkiyesi için de geçerli olduğuna inanıyor: "Zamanımız, kahramanların yaşamöykülerini arıyor ve hoşlanıyor. Politika alanında yaratıcı önderlerden yana yoksun olan zamanımız, geçmişin parlak önderlerini arıyor." Ve bulacak da... (Arka Kapak)

Kitap, tanıdığımızı sandığımız, her gün isimlerini duyduğumuz insanların hayat hikâyelerinin önemli satır başlarını veriyor bizlere. Pek çok kişi hakkında pek çok ilgi çekici bilgiyi bu kitapta bulmak mümkün. Mesela MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’un Brüksel’deki dış görevinden geldikten sonra İstanbul yerine Ankara’ya atanınca teşkilattan istifa ettiğini ve Brüksel’e gıda toptancısı olarak döndüğünü başka nerede öğrenebilirsiniz ki? Ya da emekli Orgeneral Çevik Bir’in 12 Mart döneminde şimdinin İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen’in işkenceli sorgusuna katıldığını nereden bileceksiniz? MHP lideri Devlet Bahçeli’den ödünç aldıkları bir otomobille üç ülkücünün Ankara’ya silah sokmak isterken yakalandıklarını ve o üç kişiden ikisinin bugün MHP milletvekili olduklarını hangi gazete haberi size söyleyecek? Kısacası Faruk Bildirici’nin kitabı hepimiz için büyük bir kazanç. İsmet Berkan; Radikal; 31.07.2000