SİYASİ HABERLERDE EŞİTLİK

...

Sosyal medyada da yayılan eleştirilerde Hürriyet’in yayın ilkelerini benimsediği ve siyasi partiler arasında tarafsızlığı misyon edindiği hatırlatılıyor; Başbakan Binali Yıldırım’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik suçlamalarını içeren haberin bu çizgiye uygun olmadığı savunuluyordu. Yıldırım haberine atılan başlığın “Kılıçdaroğlu’nu hedef gösterdiği ve Hürriyet’in düşmanlığı körükleyici bu sözleri sahiplendiği izlenimi verdiği” öne sürülüyordu.

Bence bu eleştirileri doğru değerlendirebilmek için sadece o başlığa ve habere değil, sayfanın tümüne bakmak gerekli. Evet, sayfanın üzerinde Başbakan Yıldırım’ın sözlerini içeren o haber ve başlık var. Ama hemen altında da Kılıçdaroğlu’nun sözleri “Yıldırım’a yanıt: PKK bana saldırdı” başlığıyla verilmiş. Hatta onun altına da “Kılıçdaroğlu: Yenikapı ruhuna ihanet ettiler” haberi konulmuş.

Bir tarafın suçlamasının karşı tarafın yanıtıyla birlikte verilmesi, okurun bilgilendirilmesi açısından gerekli özen ve dengenin gözetildiğini gösteriyor. Fakat bu haberlerin sunumunda eşitsizlik sözkonusu.

Şöyle ki, suçlama haberinde “Eyyy Kılıçdaroğlu” kutusu yanında “Teröre sahip çıkma” başlığı tercih edilmiş. Ama bu cümle tırnak içine alınmadığı için gazetenin yorumu gibi algılanabiliyor. Savunma haberinde ise “Kılıçdaroğlu’ndan yanıt:..” kutusunun yanına Kılıçdaroğlu’nun “PKK bana saldırdı” sözü konulmuş. Görüldüğü gibi iki başlığın üslubu çok farklı.

Eşitliği sağlamak için iki başlıkta da aynı üslup kullanılmalıydı. Başbakan Yıldırım haberinde de Kılıçdaroğlu haberindeki gibi iki nokta üst üste işareti kullanılarak kutuda “Yıldırım’dan suçlama:..” denilse sorun kalmaz; iki haberin sunumunda eşitlik sağlanmış olurdu.

Siyasilerden birinin söylediğini diğerine üstün göremeyiz. Noktalama işaretlerini canımız istemediğinde kullanmama lüksümüz de olamaz.