REKLAMDAKİ HATA OKURU ÜZDÜ

...

Büyük bir elektronik mağazalar zincirinin Hürriyet’te çıkan reklamı, bir okurumuzu üzdü. Ardından yaşananlar ise bir okurun “tüketici olarak” hakkını araması ve Hürriyet’in de reklamı yayımlayan gazete olarak okuruna sahip çıkması konusunda ders alınacak bir örneğe dönüştü.

Örnek olayımız, Hürriyet Okuru Tahir Bayol’un, 30 Ağustos’ta gazetemizde tam sayfa yayımlanan reklamı görmesiyle başladı. Bayol, reklamda yer alan Asus marka masa üstü bilgisayarı beğendi ve “doğum günü hediyesi” olarak kızına almaya karar verdi.

Ancak firmanın Kuşadası Mağazası’na giden Bayol, olumsuz bir yanıtla karşılaştı; mağaza yetkililerinin ne kampanyadan ne de gazetedeki reklamdan haberleri vardı! Hemen bir markete koşan Bayol’un eşi, yeni bir Hürriyet satın alıp döndü. Böylece mağaza çalışanları kampanyadan haberdar oldu! Fakat buna rağmen Mağaza Müdürü, bilgisayarı reklamdaki gibi 1069 TL’den vermeyi kabul etmedi. Sorumluluğu da Hürriyet’e attı:

“Kampanya bilgileri gazetede hatalı basılmış. Bilgisayarın fiyatı 1069 lira değil 1669 TL. İsterseniz bu fiyattan verebiliriz. Hatalı basımdan Hürriyet sorumlu, gazeteye de tekzip yazısı fakslandı.”

Okurumuz Bayol, o sırada tatilde olmasına rağmen işin peşini bırakmadı. Sorunu, Hürriyet Okur Temsilciliği’ne iletti; “Mağazada gördüğüm ilgisizlik duygusuna mı yanayım? Yoksa gazetemdeki ilanların hatalı olduğuna mı?” Bayol, hatanın kimde olduğunun incelenmesini ve tabii bilgisayarın reklamdaki fiyattan kendisine satılmasını istiyordu.

Doğrusu, Bayol’un sorunu anlatan uzun iletisini okuyunca şaşırdım. Hürriyet’in reklamda hata yapması pek mümkün değildi. Zira reklamlar hazır sayfa olarak gazeteye iletiliyordu; küçük ilanlarda ya da vefat ilanlarında olduğu gibi Reklam Servisi’nde dizgi de yapılmıyordu.

Reklam Servisi ile birlikte hatanın peşine düştük. Reklam Grup Başkan Yardımcısı Gönül Birkiye, ilgili firma ile yaptığı görüşmelerin sonucunda hatanın o firma adına reklamı hazırlayan reklam ajansından kaynaklandığını saptadı. Hürriyet, gönderilen metni basmıştı; dolayısıyla hatada bir sorumluluğu yoktu.

Bunun üzerine ilgili firma, sorumluluğu kabul etti ve Asus marka bilgisayarı ilan edilen fiyattan yani 1069 liradan okurumuza sattı. Ayrıca haksız yere Hürriyet’i suçlayan Kuşadası Mağazası yetkilisi de uyarıldı.

Böylece hem okurumuzun mağduriyeti önlenmiş, hem de Hürriyet’e karşı yapılan haksız bir suçlamanın izleri silinmiş oldu.