MAHKEME NE DERSE DESİN

...

A. Metin Akkaya adlı okur 11 Temmuz’da gönderdiği iletide “Fenerbahçe’nin tarihi savunmasında son anlar” haberinde “Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, yönetim kurulu üyesi İlhan Ekşioğlu” yazıldığına dikkat çekmişti:

“Mahkeme kararı ile Aziz Yıldırım, Fenerbahçe Kulübü Başkanı ve İlhan Ekşioğlu da yöneticisi değildir. Bundan önceki haberlerde de bu ibare geçiyor. Hürriyet mahkeme kararlarına mı saygı duymuyor yoksa acemice mi davranıyor, anlayamadım. Aziz Yıldırım şu anda Fenerbahçe A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı. Lütfen insanların tarafsız ve doğru bilgi alma hakkına saygı duyunuz.”

Kabul etmeliyim ki, ben de bu maili aldıktan sonra hatalı davrandım. Konuyu yeterince incelemeden, bütün gazetelerin bu unvanı kullandığı yanıtını verdim. Okur görüşünde ısrar etse de üzerinde durmadım.

Fakat 20 Temmuz’da Hürriyet’in birinci sayfasında Aziz Yıldırım’ın fotoğrafı üzerinde “Yeniden başkan” yazıldığını görünce okurun o mailini hatırladım. Nasıl yani? Hürriyet’in haberlerinde zaten başkan değil miydi Aziz Yıldırım?

Yanlışlığın kaynağını bulabilmek için Hürriyet arşivine girdim; konuyla ilgili haberleri inceledim. 26 Haziran’da “Yıldırım çarpması” başlıklı haberde mahkemenin Aziz Yıldırım ile yöneticiler İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu’nu kulüpteki görevlerinden uzaklaştırdığı bilgisi yer alıyordu. Aziz Yıldırım, mahkeme kararının tebliğinden sonra düzenlediği basın toplantısında “Futbol A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı” olarak konuşmuş, bu gelişme Hürriyet’in 28 Haziran’daki haberinde “Unvanı değişti” başlığıyla verilmişti. Hatta masaya konulan yeni unvanın yazılı olduğu kartın fotoğrafı da vardı sayfada. Ama aynı sayfadaki haberin içinde “Fenerbahçe Başkanı” unvanı kullanılmıştı.

Ondan sonraki günlerde de yaklaşım değişmedi. Sadece 2 Temmuz’daki bir haberde “Fenerbahçe Futbol AŞ. Başkanı Yıldırım” diye yazıldı. Yine de mahkemenin tedbir kararını kaldırması, 20 Temmuz’da “Yeniden başkan” başlığıyla verildi. Sanki bir gün önce “başkan” yazılmıyormuş gibi.

Oysa “Yeniden Başkan” yazabilmek için o güne kadar mahkeme kararını dikkate alarak “Futbol AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı” olarak yazmak gerekiyordu. Mahkeme kararına uymadan günlerce ”Fenerbahçe Başkanı” yazıp, tedbir kalkınca da yeni karara uyuyormuş gibi yapmak komik oldu.

Yanlış anlaşılmasın, sadece Hürriyet’te değil Posta, Zaman, Sözcü, Milliyet, Habertürk, Vatan, Taraf, Cumhuriyet, Bugün, Star, Radikal gazeteleri ve internette de mahkeme kararına rağmen “Fenerbahçe Başkanı Yıldırım” yazıldı o süreçte. Bu olayı, futbol haberciliğinin içinde bulunduğu durumu gösteren çarpıcı bir örnek olay olarak değerlendirmek yanlış olmaz sanırım. Aynı zamanda güç odaklarıyla medya ilişkisini de yansıtan bir örnek…