HÜRRİYET BU KAVGADA TARAF DEĞİL

...

Meyvan adlı ayı, iki hayvan hakları derneği arasında kavga konusu. Yavruyken dağda bulunan ayı, yıllardır Hayvanları Koruma Derneği’nin (HAYKOD) korumasındaydı. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), Meyvan’ın Ankara’daki barınaktan alınarak Karacabey’deki Ayı Rehabilitasyon Merkezi’ne götürülmesi için dava açtı.

19 Aralıkta Hürriyet’te çıkan haberde, HAYTAP’ın davayı kazandığı, Meyvan’ın kış uykusundan sonra Bursa’ya götürüleceği aktarılmıştı. Bu haberi yalanlayan karşı açıklama, Kelebek’te Feyza Algan’ın hazırladığı Güzin Abla köşesinde yayımlandı. “Meyvan sonunda hukuk savaşını kazandı. Danıştay’a (temyize) gittik ve kazandık" deniliyordu HAYKOD’un açıklamasında.

Algan’ın yazısına tepki gösteren HAYTAP ise Hürriyet’in haberinin doğru olduğu ve davayı kendilerinin kazandığı açıklaması yaptı. “ Danıştay bir karar vermemiştir ve halen temyiz aşamasındadır” denildi bu açıklamada.

Hürriyet’in haberinin gazetedeki bir köşede yalanlanması pek alışıldık bir durum değil. O nedenle iki tarafla da görüşerek mahkeme kararlarını istedim. Ankara 7.İdare Mahkemesi, Meyvan için Karacabey’e nakil kararını 27 Ocak’ta vermiş. Yani tam 11 ay önce. Müdahil konumda olan HAYKOD, Danıştay’a temyize gitmiş. Danıştay da esasa girmeden önce yürütmeyi durdurma kararı vermiş. Bu karar da altı ay önce, 22 Haziran 2012’de alınmış. Dolayısıyla Algan’ın yazısındaki “Danıştay’da kazandık” bilgisi doğru değil. Danıştay henüz nihai kararını vermemiş.

HAYTAP’ın “Davayı biz kazandık. Danıştay henüz karar vermedi” ifadesinde de yürütmeyi durdurma kararı görmezden geliniyor, hukuki durum doğru yansıtılmıyor. Hürriyet’in, HAYTAP’ın verdiği bilgilere dayanarak hazırlanan “Meyvan’a tahliye” haberi eksik ve gelinen noktanın gerisinde kalmış bir haber.

Özetlersem, her iki tarafın söyledikleri de gerçeği tam olarak yansıtmıyor; Meyvan’ın Karacabey’e nakli konusundaki yargı süreci halen devam ediyor. Yürütmeyi durdurma kararı varken Meyvan bir yere nakledilemez.

Gazetede çıkan bir haberdeki eksiğin giderileceği yer, yine haber sayfalarıdır. HAYKOD’un, Hürriyet’in haberini yalanlayan açıklamasının da “Güzin abla” köşesinde yayımlanmadan önce Yazı İşleri’nin editoryal kontrolüne sunulması gerekirdi. Kaldı ki, bu köşeyi hazırlayan Feyza Algan, HAYKOD üyesi ve HAYTAP ile aralarında mahkemelere de yansıyan bir anlaşmazlık var. Bu da Algan’ı, hayvan hakları dernekleri arasındaki kavgada taraf haline getiriyor. Ama Hürriyet, bu kavgada taraf değil, olamaz da…