HAYVANLAR VE HAKARETLER

...

O satırları okuyunca çok mutlu oldum. Ahmet Hakan, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’in kendisine, “Artık (yazılarda) hayvanların hakaret nesnesi olarak kullanılmaması yolunda bir karar almalıyız” dediğini aktarıyordu.

İçinde bulunduğumuz çağa denk düşen ve son derece yerinde bir yaklaşım bu. Hayvanları seven bir insan, o güzelim canlıları hakaretlerinin aracı haline getirmemeli. Çünkü hakaretlerde hayvanları kullanmak, hayvanları küçümsemekle kalmaz, hayvan düşmanlığını körükler. Onların bu toplumda yaşam haklarını kullanmalarına zarar verir; hayvan katliamlarına, hayvanlara işkence yapılmasına zihinsel temel sağlar.

Maalesef toplumda “hayvanları hakaret nesnesi olarak kullanma alışkanlığı yaygın. Biz gazetecilerin bu yanlıştan arınma konusunda topluma örnek olmamız gerek.

Fakat kategorik bir yanlışa da düşülmemeli. “Hayvanları hakaret nesnesi olarak kullanmayalım” sözlerinden başka şeyleri hakaret nesnesi olarak kullanabileceğimiz anlamı çıkmamalı. Hakaretin bizatihi kendisi asla başvurulmaması gereken bir davranış.  Bir gazeteci, hiç kimseye, hiçbir gerekçeyle hakaret etmemeli. Düşünceyi, hakarete başvurmadan ifade etmek, fikri tartışmaların medeni bir düzeyde yürümesini sağlar. Hakaretler ise tartışmalara değil kavgalara kapı aralar.

O kadar çok yazdım ki, Doğan Yayın İlkelerini hatırlatmıyorum bile…