HASTALIKLI ET HABERLERİNİN TAKİBİ ZORUNLUYDU

...

HASTALIKLI ET HABERLERİNİN TAKİBİ ZORUNLUYDU

Salmonella ve listeria bakterileri taşıyan 12 ton etin imha edilmek yerine piyasaya sürüldüğü yolundaki iddialar, yaklaşık 15 gündür gazete, televizyon ve internet sitelerinin gündeminde.

Hürriyet’te bu iddialara ilişkin haber çıkmaması okurların dikkatini çekti. Okurlarımızdan Esra Karlı, Tuna Okçu ve Dinçer Irmak, "Türkiye bu iddiayla çalkalanıyor, Hürriyet’te tek satır yok" diye yakındılar. Hatta Irmak, kızmıştı gazetesine:

"Gerek yazılı gerekse görsel basın Burger King’e temin edilen 12 tona yakın etin ölümcül virüs taşıdığı haberleriyle çalkalanırken yıllardır sadık bir okuyucusu olduğum Hürriyet gazetesinde haber çıkmamasını yadırgadım. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sağlığını ilgilendiren böylesi önemli bir konuya duyarsız kalması düşündürücü! Türk basınının amiral gemisinde 10 gündür bu konuda en ufak bir haber yok. Acayip değil mi?"

Medyada çıkan haberlerden özetlersem, skandal, TT Gıda adlı firmanın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na başvurması üzerine ortaya çıkmıştı. Bu firma, kendisinden et alan Fasdat Gıda’nın, "Etiniz hastalıklı çıktı" diye parasını ödemediğini iddia ediyordu. Burger-King’in et tedarikçisi durumundaki Fasdat Gıda da, "Hastalıklı çıkan 12 ton eti Zeybek Katı Atık Tesisleri ve Karacabey’deki köpek çiftliğinde imha ettik" yanıtı veriyordu. Bakanlık, Fasdat Gıda’nın etlerin imha edildiğini belirttiği köpek çiftliğinde o kadar eti tüketecek köpek bulunmadığını saptamıştı. Hastalıklı etlerin imha edilmeyip piyasaya sürüldüğü yolunda kuvvetli şüpheler bulunuyordu.

Burger King de konunun kendilerinin dışında olduğu, iddiaların tedarikçi firmaları ilgilendirdiği, o firmadan et alımını kestikleri açıklaması yaptı. Ardından Bakan Mehdi Eker de sorunu kendilerinin ortaya çıkardığı ve savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Ortada bu kadar iddia, bilgi ve açıklama olmasına rağmen Hürriyet’te haber çıkmaması tartışmaya açık bir durum yaratıyordu. Okurların yakınmalarını Ekonomi Servisi Müdürü Vahap Munyar’a ilettim. Munyar, Bakan Eker’in açıklamasını ve okur uyarılarını da dikkate alarak, konuyu ekonomi sayfalarına taşımaya karar verdi. Bunun sonucu olarak 26 Eylül Pazar günü Hürriyet’te, "Tarım Bakanlığı, hastalıklı hamburgeri yakın takibe aldı okul kantinlerinde denetim arttı" haberi yayınlandı ekonomi sayfalarında. Böylece okur uyarıları sonuç vermiş oldu.

Okur Temsilcisi olarak okur uyarılarının son derece yerinde olduğunu vurgulamalıyım. 12 ton hastalıklı etin piyasaya sürülüp sürülmemesi insan sağlığını yakından ilgilendiren bir konu. Olayda suçlananın kimliğine değil, iddiaların niteliğine bakmak durumundayız. Ortada raporlar, belgeli suçlamalar, resmi açıklamalar varken bunu görmezden gelemeyiz. Sağlıklı gıda tüketmek kadar sağlıklı haber almak da insanların hakkı.

Ayrıca artık bir gazetenin vermediği haberler, en az verdiği haberler kadar dikkat çekiyor. İletişim bombardımanı altındaki medya tüketicileri, tek kaynağa bağlı değil, biz medya profesyonellerinin vermediklerini başka kaynaklardan da öğrenebiliyor.