GAZETECİ REFLEKSİ

...

Şırnak’ta yaşanan çatışmada öldürülen PKK’lının cesedinin polis aracına bağlanarak sürüklenmesiyle ilgili çarpıcı tepkilerden biri, AKP MKYK üyesi ve Diyarbakır Milletvekili adayı Galip Ensarioğlu’ndan gelmişti. Hürriyet, Ensarioğlu’nun sözlerini 8 Ekim’de “Bedelini Ak Parti öder” başlığıyla haberleştirdi.

Ensarioğlu, bu başlığa itiraz etti. Ama nedense itirazını Hürriyet’e değil Sabah’a anlattı. Sabah’ın önce internet sayfasında ertesi gün de basılı nüshasında yayınlanan haberde “Ensarioğlu’nun Hürriyet’in açıklamalarını ‘Bedelini Ak Parti öder’ başlığıyla vermesine tepki gösterdiği” belirtiliyordu.

Bu itirazı görünce Diyarbakır DHA’nın geçtiği haberin orijinaline baktım. Bu habere göre, Ensarioğlu Diyarbakır’da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Şırnak’taki olayla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Soruşturma başlatıldı, bunların takipçisiyiz. Hiçbir şekilde müsamaha edilemez. Çünkü bundan en büyük zararı da bugün iktidarda olan Ak Parti görecektir.”

8 Ekim’de Hürriyet’te yayınlanan haberde bu cümleler yer alıyordu. Ensarioğlu, “Ak Parti’nin zarar görmesi”nden sözediyordu; “bedel ödemek” gibi bir ifade kullanmamıştı. Bedel ödemek ile zarar görmek farklı fiiller. O nedenle başlığa “Bedelini Ak Parti öder” diye yazmak yanlıştı.

Ancak bu vakanın Sabah’ta nasıl haber olduğuna da dikkat etmek gerek. Sabah’ın haberinde Ensarioğlu’nun Hürriyet’in başlığında yer alan sözleri söylemediği aktarılıyordu. Ama Ensarioğlu’nun ne söylediği yoktu haberde. Tabii aktarılsa garip bir çelişki de ortaya çıkacak, Sabah’ın bu olayın ortaya çıktığı andan itibaren çizdiği zikzaklar okurların gözleri önüne serilecekti.

Doğal gazetecilik refleksi, bir iddia ortaya atıldığında hemen araştırmak, ilgililere sormak, ona göre haber yazmaktır. Fakat Sabah, PKK’lının cesedinin polis aracının arkasından sürüklendiği iddiasının ortaya çıktığı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tweetle duyurduğu andan itibaren bu olayı araştırma ve aydınlatma değil, örtbas etme refleksi gösterdi.

4 Ekim’de saat 15.35’te Sabah internette verilen haber, “PKK’lı teröristin cesedinin sırrı ortaya çıktı” başlığını taşıyordu. Haberde “Cesedin sürüklenmesinin öldürülen teröriste bomba tuzaklanmış olma ihtimaline karşı tüm dünyada uygulanan rutin bir kontrol olduğu” savunuluyordu. Ama bu bilgi ne bir yetkiliye dayanıyordu ne de bir açıklamaya. Anlaşılan sırrı Sabah çözmüştü!

Sabah’ın bu haberinin tekzibi Başbakan Davutoğlu’ndan geldi. Davutoğlu, “bu uygulamanın tasvip edilemeyeceğini dile getirerek, söz konusu olayla ilgili olarak hukuki ve idari soruşturma için talimat verdiğini” dile getirdi. Sabah internet, 5 Ekim’de Davutoğlu’nun bu tekzibini yayınlarken “rutin kontrol” haberini unuttu, bu habere hiç değinmedi.

Aslına bakarsanız Ensarioğlu da cesedin yerde sürüklenmesinin yanlışlığını vurguluyor; “polisteki paralel örgütlenmeyi” suçluyor; bir anlamda Sabah’ın “rutin kontrol” haberini yalanlıyordu. Hürriyet’in haberini düzeltme çabasına giren Sabah, aynı duyarlılığı kendi hatasına gösteremedi. Zaten Sabah’ın basılı nüshasının Şırnak’taki olayla ilgili tek haberi de Ensarioğlu haberiydi. Okurlarına bu olayı bütün yönleriyle duyurmaya çalışmamışlardı bile…