GAZETECİ CİNAYETİNİN NEDENİ

...

Azerbaycanlı gazeteci Rasim Aliyev’in, Bakü’de Kıbrıs Rum kesiminden bir takımla yapılan maç sonrasında Türkiye bayrağıyla tur atan Azeri futbolcuyu, Facebook’ta eleştirdiği için dövülerek öldürüldüğü haberine eleştiriler geldi.

Azerbaycan’dan gönderilen dokuz e-postanın tamamında aynı noktaya dikkat çekiliyordu. Örnek olarak, Aygül Abdülkarimova’nın yazdıklarını aktarayım:

“Öldürülen gazeteci, Türk bayrağının kaldırılmasından değil, (ki olsa bile buna hakkı var. Bayrağı kaldıran futbolcu Azerbaycan’ı temsilen sahada) o futbolcunun Rum basın mensubuna hareketinden rahatsız olmuş ve bunu terbiyesizlik olarak adlandırmıştı. Haberiniz yanlış.”

Eleştirilen haber, Hürriyet’te, 10 Ağustos’ta “Bayraklı turu eleştiren gazeteci öldürüldü” başlığıyla spor sayfasında yayımlanmıştı. Haberin kaynağı AFP’ydi. (Fransa Haber Ajansı). AFP’nin haberine baktım, cinayetin nedeni şöyle toplanmıştı:

“Aliyev, 6 Ağustos’ta Kıbrıs’ın Apollon Limassol takımı ile oynanan maç sonrasında Türk bayrağı sallayan ve iddiaya göre bir gazeteciye hakaretamiz hareket yapan Azeri takımın forvet oyuncusu Cavid Hüseynov’un davranışlarını eleştirmişti.”

Kabul etmek gerekir ki, bu cümle karışık ve Aliyev’in futbolcunun hangi davranışını eleştirdiği yoruma açık. Gazeteci Aliyev, futbolcunun bayrak sallamasını mı eleştirdi? Yoksa Rum gazeteciye el hareketi yapmasını mı? Hatta iki davranışını da eleştirdiği söylenebilir bu cümleye göre.

Nitekim Hürriyet internet bu cümleyi, basılı gazeteden farklı olarak Aliyev’in, futbolcuyu “el hareketi yaptığı için eleştirdiği” şeklinde yorumladı. Başlık da gazeteden farklıydı; “Futbolcu eleştiren Azeri gazeteci öldürüldü”. Böylece gazetedeki gibi “Türk bayraklı turun eleştirilmesi”ne değil, “futbolcu eleştiren gazetecinin öldürülmesi”ne odaklanılmıştı. Gazetedeki gibi Türk milliyetçilerinin duyarlılıklarına seslenme yoluna gidilmemişti.

Sanırım asıl sorun, Azerbaycan gibi “Bir millet iki devlet” olarak nitelenen bir ülkedeki gazeteci cinayetinin bile yerel kaynaklar yerine yabancı bir haber ajansından öğrenilmiş olması. Ama buradan doğan eksiklik “fikri takip” ile giderilebilir; gazeteci cinayetinin gerçek nedeni aydınlatılabilirdi.

Okur Temsilcisi olarak bu eksikliği gidermek üzere küçük bir araştırma yaptım. Rasim Aliyev, futbolcu Hüseynov’un yakınları tarafından dövüldükten sonra hastanede yaptığı görüntülü söyleşide aynen şunları söylemiş:

“Yunan gazetecisi, Hüseynov’a neden Türk bayrağıyla yürüdüğünü soruyor, o da cevap olarak el hareketi yapıyor. Haber de Hüseynov’un Yunan gazeteciye karşı ahlaksız harekette bulunmasından ibaret. Ben de bu videoyu kendi sayfamda paylaştım ve böyle terbiyesiz bir sporcunun bizi Avrupa sahalarında temsil etmesini istemediğimi yazdım.”

Bu söyleşiden birkaç gün sonra yaşamını yitiren Aliyev’in Facebook hesabına da baktım. Aliyev, orada “Hüseynov’dan Kıbrıslı gazeteciye terbiyesiz hareket” haberini ve videosunu paylaşmış, üzerine şu cümleyi yazmış:

“Bu tür ahlaksız, terbiyesiz ve kendini idare etmeyi beceremeyen bir futbolcunun beni Avrupa meydanlarında temsil etmesini istemiyorum. “

Görüldüğü gibi, futbolcuyu eleştirirken “Türk bayraklı tur”dan hiç söz etmemiş. Demek ki, terbiyesizlikten kastettiği, o futbolcunun Rum gazeteciye el hareketiyle yanıt vermesi. Nitekim paylaştığı haber de el hareketiyle ilgili.

Bu durumda “Bayraklı turu eleştiren gazeteci öldürüldü” başlığının yanlış olduğunu söyleyip haberi düzeltmek, öldürülmüş bir gazeteciye borcumuz. AFP ne yazmış olursa olsun gerçek bu…