ATALAY HAKLI MIYDI?

...

“Dedim dedi” haberleri aslında gazeteciler için en risksiz haberlerdir. Muhataplarını kızdırmayan bu haberler, fazla çaba da gerektirmez. Söyleneni biraz özetler, bir başlık koyar geçersiniz.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın Kırıkkale konuşmasıyla ilgili haber, bilinen “dedim dedi” haberleri gibi olmadı. Hem Musevi Cemaati tepki gösterdi, hem de Atalay haberi yalanladı. Okurlardan da Hurriyet.com.tr’nin konuya ilişkin haberine eleştiriler geldi.

Geriye dönüp sürece baştan bakalım. Atalay, konuşmasında tam olarak ne demişti? “..Yurt dışında yurt içinde Türkiye’nin fazla büyümesinden hasetlik duyanlar var, kıskananlar var. Bunların hepsi bir araya geliyor. Bir yandan Yahudi diasporası. Gezi Parkı olaylarında yurtdışı basının tutumunu gördünüz.”

Cihan Haber Ajansı, 1 Temmuz’da geçtiği haberde Atalay’ın bu sözlerini başlığa taşımadı; “Yahudi diasporası” ara başlığı altında şöyle verdi:

“Türkiye’de yaşanan iç karışıklıklar ile ilgili açıklama yapan Atalay, dış güçlerin ve Yahudi diasporasının bu karışıklıkları tetiklediğini ve bu konuda etkin bir şekilde çalıştığını, Gezi olaylarında dünya basınının bunu iyi yönlendirdiğini bildirdi.”

Hürriyet internet, CİHAN’ın haberini, içeriğini değiştirmeden “Gezi olaylarını Yahudi diasporası tetikledi” başlığıyla yayımladı. Kıyamet işte bu noktada koptu. Musevi Cemaatinin verdiği tepkiyi, Hurriyet.com.tr, “Atalay’ın ‘Gezi olaylarının arkasında Yahudi diasporası var’’ iddialarına Türk Musevi Cemaati’nden yanıt geldi” diye haberleştirdi. Tepkilerin ardından açıklama yapan Atalay, CİHAN’ı eleştirdi:

“..söylediklerim bir ajans tarafından bilinçli olarak çarpıtıldı, üzüldüm. Yahudi lobisi veya Musevilere yönelik itham söz konusu değil.”

Bakanın suçladığı CİHAN da bir açıklamayla haberini savundu. Açıklamada, “Sayın Atalay, iç ve dış karışıklığın sebeplerini sıralarken, ‘Yahudi diasporası’ ifadesini kullanmıştır” denildi, görüntü kayıtları yeniden servise konuldu. Ajansın açıklamasında isim verilmeden Hurriyet.com.tr de eleştirildi:

“Sayın Bakan’ın kullandığı cümleleri aynen yayınlıyoruz. O cümleden haber yapan sitelerin, ‘Gezi Parkı’nın arkasında Yahudi diasporası var’ çıkarımında bulunması ajansımızın sorumluluğunda değildir.”

Ardından okurlardan da Hürriyet’in haberi abartarak verdiği suçlamaları gelince süreci inceleme gereği duydum. Haberlerin akışından da anlaşılacağı gibi, Atalay, “Yahudi diasporası”nı, “Gezi olaylarının arkasında olmak” ya da “Gezi olaylarını tetiklemek” ile açıkça suçlamamış. “Yahudi diasporası”nı Türkiye’yi kıskanan ve Türkiye’ye karşı bir araya gelenler arasında sayıyor, imalarda bulunuyor ama Gezi olayları ile tam bir bağlantı kurmuyor.

CİHAN’ın haberinde geçen “karışıklıkları tetiklediği” ifadesi, muhabirin yorumu. Tırnak içinde yazılmaması da bakanın o sözcükleri telaffuz etmediğine işaret ediyor. Hürriyet internetin de bu cümleyi, doğrudan Atalay’ın ağzından çıkmış gibi tırnak içinde vermemesi gerekirdi. Yanlışa ortak olunuyor böylece.