ADALET DUYGUSU EKSİKLİĞİ

...

Türkiye’de yaygın medyanın suçlanan kişilerle ilgili tutumu konusunda bir örnek olay aktaracağım bu hafta. Ve bu örnekten de göreceksiniz ki, suçlamaları yayımlamakta son derece hızlı ve de heyecanlı davranan medya, aynı refleksi aklanma haberleri göstermiyor. Adalet duygusu eksikliği var medyada.

Samsun Agape Kilisesi Pastörü Orhan Pıçaklar, geçen yıl 11 Kasım’da polisin bir fuhuş operasyonu sırasında gözaltına alınmıştı. Hürriyet’in de aralarında bulunduğu tam yedi gazete ile onlarca internet sitesinde haber oldu Pıçaklar’ın suçlanması. Hürriyet, Habertürk, Vatan, Türkiye ve Yurt, "Pastöre fuhuş gözaltısı"  gibi yorumsuz başlıkları tercih etmişti. Akşam ise hem hüküm bildiriyordu başlıkta, hem de ayrımcılık yapıyordu;  "Hıristiyan din adamı kadın satıcısı çıktı"! Takvim de Pıçaklar’ın dini kimliğinden hareketle "Pastörize fuhuş" başlığı koyarak düpedüz alay ediyordu.

Bu haberlerin tümünün yanlışı ortaktı; Pıçaklar fuhuş operasyonunda gözaltına alınmış olmasına rağmen hakkındaki suçlamanın fuhuş ile ilgisi yoktu! Gerçekte savcılıkta kayıtlara geçen biçimiyle, "basit cinsel saldırı" ile suçlanıyordu.

Pıçaklar, bu haberlerin ardından Hürriyet’i arayarak, "haksız bir suçlama ile karşı karşıya kaldığını", "bir azınlık mensubu olarak daha önce de suçlamalar ve tehditlerle karşı karşıya kaldığını" vurgulayarak, haberin internet sitesinden çıkarılmasını talep etti. Aklanacağına, hakkında beraat kararı çıkacağına emindi.

Okur Temsilcisi olarak insanların mağduriyetine yol açmamak ya da mağduriyet doğmuşsa devam etmesine katkıda bulunmamak gerektiğine inanıyorum. Pıçaklar’ın da bir din adamı olarak daha fazla mağdur olmaması için gözaltı haberini çıkarmanın doğru olacağını düşündüm. Nihayetinde yargılanacaktı, dediğinin tersine mahkûm olursa suçlu olduğu haberi yapılabilirdi. Bu gerekçemi de belirterek, Hürriyet internet sitesini yöneten arkadaşlarla konuştum. Onlar da inandı Pıçaklar’ın haklı olma ihtimaline. Haberi kaldırdılar internet sitesinden.

İyi ki de kaldırılmış haber. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, 3 Şubat’ta sonuçlandırdı soruşturmayı ve Pıçaklar hakkında "kovuşturmaya yer olmadığı" kararı verdi. Mahkemeye gerek kalmadan aklanmış oldu Hıristiyan din adamı.

Peki, gözaltı haberini veren medya aklanma kararını haberleştirdi mi? Hayır! Hürriyet dahil hiçbir gazetede haber olamadı karar. Onun yerine Sabah, Takvim ve Akşam ile birçok gazetenin internet sitesinde hala suçlama haberleri duruyor. Medyada adalet duygusunun eksik olduğu tespiti yaparken haksız mıyım?