Anadolu Ajansı çocuk istismarcılarına af kampanyasının kullanışlı aygıtı

...

Hilal Kaplan’ın “Cinsel istismarcı iftirasına uğrayan aileler” başlıklı yazısını okuyunca küçük yaştaki kız çocuklarıyla evlenen erkekler için af kampanyası başlatıldığına iyice emin oldum.

Zira Anadolu Ajansı da 16 Nisan’da durup dururken “Erken yaşta evlenen kadın eşinin cezaevinden çıkacağı günü bekliyor" başlıklı haber geçmiş, “kız çocuklarının istismarını meşrulaştırdığı” tepkisine neden olmuştu.

Sabah yazarı Hilal Kaplan’ın dünkü yazısı ile AA’nın tartışılan haberi aynı çizgide. Kaplan da AA’nın haberinde olduğu gibi “erken evlilik mağduru aileler” tanımını kullanıyor. AA’nın haberinde erkeğin yaşı verilmiyordu ama yakın yaşlardaki kız ve oğlan çocuklarının evlenmesi olarak sunulmuştu olay. Kaplan’ın aktardığı evlilik de kız çocuğu 14, erkek 18 yaşındayken başlamış.

AA’nın haberi ile Kaplan’ın yazısının asıl ortak yanı, kız çocuklarıyla yapılan bu evliliklerin cinsel istismar olarak görülmemesi. Kaplan, yazısında açıkça “Kamuoyunda ‘erken evlilik mağduru’ olarak bilinen bu aileleri 'cinsel istismarcı' diyerek yaftalamayı bir kenara bırakın ve onlara kulak verin” çağrısında bulunuyor.

Hatta “Türk Ceza Kanunu'nda 15 yaşındakilerin evlilik öncesi beraber olmasını suç sayan bir yasa veya ergen hamileliğini önleyen bir tedbir yok. Ancak iki genç evlenerek bu 'hatayı' işliyorsa, suç...” diyor.

Bu tamamen meseleyi saptırma. Mesele 15 yaşındakilerin, yani ergin (reşit) olmayanların evlilik öncesi beraber olması değil. “İki gencin evlenmesi” de değil. Yasaların suç saydığı ve insani açıdan da karşı çıkılan mesele, küçük kız çocuklarının kendilerinden büyük erkeklerle birlikte olması ya da birlikte olmaya zorlanması.  Aradaki yaş farkının her zaman bu kadar az olmadığı malum. Kaldı ki, kendisinin verdiği örnekte de kız çocuğu 15, erkek 18 yaşında. Aralarındaki yaş farkı az olsa da kız çocuğu adı üzerinde henüz çocuk, erkek ergin birey.

AA, iki günde altı haber geçmiş

Hilal Kaplan’ın, Meclis açılır açılmaz af konusunun gündeme getirilmesini savunduğu yazısını okuyunca biraz geriye dönüp, haberleri taradım. Yeni Akit, Türkiye, Yeni Şafak gazetelerinde de bu yönde haberler çıkmıştı son günlerde. Ama asıl dikkatimi çeken Anadolu Ajansı’nın haberleri oldu.

Meğer AA sadece "Erken yaşta evlenen kadın eşinin cezaevinden çıkacağı günü bekliyor" haberini geçmemiş.  15-16 Nisan günleri aniden harekete geçip, benzer başlıklar taşıyan ve hemen aynı dille kaleme alınmış tam altı haberi servise koymuş.

Haberlerin altısında da 14 yaşındaki kız çocuklarının istismarı normalleştirilmeye, istismarcılar için de mağduriyet algısı yaratılmaya çalışılmış. AA’nın bu haberlerini başlığı, dili, içeriği, unsurları açısından inceledim.