Akşener’in abisi adına park açıldı, Belediye Meclisi kararı 11 gün geriden geldi

...

    İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ağabeyi Nihat Gürer adına park açılışında ağlarken çekilen fotoğrafları ve haberi 25 Ekim’de birçok yerde yayımlandı.

   Nihat Gürer Parkı, İzmir’in Çiğli İlçesinde açılmış; CHP’li Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Millet İttifakı” ortaklarından İyi Parti’nin Genel Başkanı Akşener’e sürpriz yapmıştı. Partisinin üçüncü kuruluş yıldönümü törenlerine katılmak üzere kente gelen Akşener, önceden habersiz olduğu bu sürpriz karşısında gözyaşlarını tutamamıştı. Olay buydu.

    Park açılışıyla ilgili haberler, Akşener’in bu sürpriz karşısında duygulanması üzerine kurulmuştu. Aslında İzmir’de Nihat Gürer Parkı açılması şaşırtıcı bir durumdu.

   Çünkü Nihat Gürer, tüm ülkede ulusal düzeyde tanınan biri değildi; İzmir ile de ilgisi yoktu, bu kentte hiç yaşamamıştı. Yaşamı İzmit’te geçmişti. 1980 öncesinde MHP Kocaeli İl Başkanlığı yapmış, daha sonra Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanlığı ve Kocaeli Ticaret Odası Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu. 2017’de de yine bu kentte yaşama veda etmişti.

   Neden İzmit’te değil de İzmir’de?

   Nitekim Nihat Gürer adına Çiğli’de park açılması İzmir’den çok Kocaeli’ndeki yerel medyanın ilgisini çekti. Parkın açılışıyla ilgili haberler Kocaeli Fikir gazetesi, Bağımsız Kocaeli, Kocaeli Ses gazetesi ve En Kocaeli internet sitesinde yayımlandı.

    En Kocaeli’ndeki “Nihat Gürer Parkı açıldı ama İzmit’te değil İzmir’de” başlıklı haberde İzmit Belediye Başkanlığı’nı CHP’li Fatma Kaplan Hürriyet’in kazandığı vurgulandı. Ardından da “Bütün siyasi ve özel hayatını İzmit’te geçirmiş birisi olan Gürer için yapılan bu anlamlı parkın İzmit değil de İzmir’de olması dikkat çekti” denildi.

   Çiğli’deki park isimleri İzmir’den

   Nihat Gürer parkının açılmasının ertesi günü bu kararın gerekçesini öğrenmek için belediyenin web sayfasına baktım. Belediye Meclisi’nin bu konudaki kararı henüz yüklenmemişti, sayfa güncel değildi.

    Parklara isim verilmesiyle ilgili daha önceki kararlara baktım. Bu yıl içerisinde bir parka ulusal bir değer olan, eski Milli Eğitim Bakanı ve Köy Enstitüleri’nin kurucusu Hasan Ali Yücel’in adının verilmesiyle ilgili bir karara rastladım. Parklara verilen diğer isimler de şöyle sıralanıyordu:

     “1933’te Türkiye’nin ilk kadın muhtarı olan Gül Esin, Ege Üniversitesi kampüsünde, yolun karşısına geçmek isterken trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Ziraat Mühendisi Sezen Zambak, ‘kelebek hastalığı’ nedeniyle yaşamını yitiren Elfida Gündüz, boşandığı eşi tarafından öldürülen Habibe Çevik ve kardeşi Fatma Akdağ.”

   Çiğli’deki parklara ismi verilen bu isimlerin tümü de İzmir’de yaşayan ya da kentle ilgili kişilerdi.

  Belediye Meclisi kararı 11 gün sonra

    Gazeteciler, 25 Ekim’deki törene ne kadar ilgi gösterdi, kaç gazeteci olup biteni izledi bilemiyorum ama haberleri tek tek taradım. Haberlerde Nihat Gürer’in kentle hiçbir ilgisi olmamasına rağmen adının neden İzmir’deki bir parka verildiğine ilişkin bir bilgi yoktu.

     Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü törende konuşma yapmamıştı. Belli ki kendisine “Neden” diye de sorulmamıştı. Sorulsaydı bilinmeyen bir neden varsa o öğrenilmiş olur, eğer amaç sadece siyasi jest yapmaksa o da başkanın ağzından okura aktarılırdı.

    Ben de Çiğli Belediyesi basın görevlisi ve bir iki yere telefon ederek Nihat Gürer’in adının Çiğli’deki parka verilmesinin gerekçesini öğrenmeye çalıştım ama başaramadım.

Bunun üzerine Çiğli Belediyesi’nin web sayfasını izlemeye karar verdim. Nasıl olsa Belediye Meclisi kararı bir gün sayfaya konulacaktı. Önceki gün baktığımda nihayet sayfa güncellenmiş, Nihat Gürer parkıyla ilgili karar da sayfaya eklenmişti.

    Fakat Belediye Meclisi’nin 84516765-301.05/93 sayılı kararında, İlçedeki üç parka Dr.M.Atilla Baran, Eymen Sadık Durak ve Nihat Gürer adlarının verilmesine karar verildiği belirtiliyor, gerekçe açıklanmıyordu. M.Atilla Baran, İzmir Alsancak Devlet Hastanesi’nde görev yaparken korona nedeniyle yaşamını yitiren bir doktordu. Eymen Sadık Durak da İzmir’in Bornova ilçesinde öldürülen 5 yaşındaki bir çocuğun adıydı. Bu üç isimden sadece Nihat Gürer İzmir ile ilgisi olmayan bir kişiydi. Kararda da belirtilmediğine göre, parka bu ismi vermenin tek nedeni Meral Akşener’e jest yapmaktı.

     Oybirliğiyle alınan Belediye Meclisi kararının en ilginç tarafı, 5 Kasım 2020 tarihini taşımasıydı! Halbuki Nihat Gürer parkı, Meral Akşener’in de katıldığı törenle 25 Ekim’de açılmıştı. Demek ki, önce park açılmış Belediye Meclisi tam 11 gün sonra karar almıştı!

    Merak duygusu yok olmamalı

    Bir parka önce isim verip, törenle açılış yapıp sonra Belediye Meclisi’nden karar çıkarmak rutin bir işlem olmasa gerek. Belli ki, parkın Nihat Gürer ismiyle açılması aceleye gelmiş.

    Belediye Meclisi kararının da 11 gün gecikmeli geldiğinin İzmir’deki yerel gazetelerde yayımlamamış olması da dikkate değer. Anlaşılan tören sırasında neden İzmir ile ilgisi olmayan bir kişinin adının parka verildiğinin gerekçesinin merak edilmediği gibi, Çiğli Belediye Meclisi kararları da yakından izlenmiyor.

     Malum, haber yazımının temel kuralıdır, 5N 1K. Nihat Gürer Parkı açılışıyla ilgili haberlerde “Neden” sorusunun yanıtı yoktu. Ben de o sorunun haberde eksik bırakılan yanıtını merak ettim.  O sayede kararın 11 gün gecikmeli alındığı bilgisine ulaştım. Bir parka isim verilmesinin gerekçesi basit bir konu gibi görünebilir bazı meslektaşlarıma.

     Haberin temel unsurlarının eksik olduğu o kadar çok haberle karşılaşıyorum ki, bu haberi örnek olsun diye yazdım. Haberi okuyan kişinin zihninde cevaplanmamış sorular kalmamalı. Ama öyle olmuyor, haberlerin çoğunu okurken sorularla bırakıyorum.

    Halbuki haberlerde eksik kalan bu soruları haberi yazanların, kontrol eden editörlerin de merak edip yanıtını habere koymaları gerekli. Merak duygusu gazeteciliğin en büyük motivasyonudur. Gazeteci, her zaman ve her yerde soruların yanıtlarını, anlatılanların ardındaki gerçeği merak eder, onun peşine düşer.

       Merak duygusu ölürse gazetecilik de ölür.

                                                          Faruk BİLDİRİCİ / 19 Kasım 2020